Najviše pritužbi na odlaganje otpada i javnu rasvjetu

Jana Kezić
Najviše pritužbi na odlaganje otpada i javnu rasvjetu

BANjALUKA - Da su sugrađani i lani bili veoma aktivni u prijavljivanju nepravilnosti u gradu, svjedoči i podatak prema kojem su putem aplikacije “Građanska patrola” poslali oko 2.500 prijava, što je u prosjeku dnevno oko sedam poruka.

Potvrdili su to u Gradskoj upravi gdje kažu da se najveći broj od ukupno zaprimljenih oko 2.500 prijava u prošloj godini odnosio na kvarove na javnoj rasvjeti, nepropisno odlaganje otpada, održavanje zelenih površina i puteva, kao i oštećenja komunalne opreme koja je često na meti nesavjesnih pojedinaca. Koristeći ovu aplikaciju, kako objašnjavaju, građani putem svojih mobilnih telefona na licu mjesta, bilo gdje u gradu i bilo kada mogu da fotografišu određeni problem na koji naiđu i da o tome putem aplikacije obavijeste gradske službe koje će dalje preduzimati potrebne korake.

Istakli su da trenutno više od dvije hiljade sugrađana aktivno koristi ovu mobilnu aplikaciju namijenjenu za prijavu komunalnih problema. Objasnili su da je nedavno “Građanska patrola” nadograđena i poboljšana, te su uputili sugrađanima apel da istu ažuriraju ukoliko nije podešeno automatsko ažuriranje.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Priječani David Ponorac potvrdio  je za “Glas Srpske” da građani nerijetko koriste ovu aplikaciju kako bi prijavili probleme.

- Pored mnogo infrastrukturnih i komunalnih problema, imamo problem sa psima lutalicama, zbog čega dnevno dobijam četiri ili pet poziva, molbi i zahtjeva, da se obavijesti Odjeljenje za komunalne poslove i policija za pse i izađu na teren - rekao je Ponorac. 

Osim tog problema, građane ove mjesne zajednice muče i zapušeni kanali, zbog čega je, kako ističe, pod hitno potrebno sprovesti čišćenje slivnih i fekalnih kanala pokraj glavne saobraćajnice, a potom i uređenje makadamskih puteva koji nisu uređeni više od dvije i po godine.

- Kada je riječ o divljoj deponiji koja nas je veoma mučila, industrijski kontejneri još stoje na istom mjestu gdje su stajali prije. U danima kada se odvozi smeće kamioni malo smanje problem sa divljom deponijom, ali se to svaki put vraća na isti način - rekao je Ponorac. Što se tiče glavne saobraćajnice kod klizišta, kako kaže,  klizište nije sanirano, samo je iskopan asfalt i nasut je šljunak za rekonstrukciju.

- Smatram da klizište nije trajno sanirano i da ništa nije urađeno po pitanju divlje deponije – rekao je Ponorac.

O aplikaciji

U Gradskoj upravi su kazali da je pomenuta aplikacija dostupna putem postojećih platformi “Play store” i “App store”, potpuno besplatno. Koristi se bez registracije, sve proslijeđene prijave su anonimne, a sugrađani koji su poslali prijavu mogu da dobiju i kratku povratnu informaciju o istoj. S obzirom na to da se potreba dostavljanja iste ocjenjuje u svakom konkretnom slučaju, ukoliko onaj koji nije dobio povratnu informaciju kroz aplikaciju, a želi da zna ishod prijave, informacije može, kako kažu, dobiti putem kontakt telefona 051/244-539 ili imejla: [email protected] , navođenjem ID prijave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana