Najstariji banjalučki časovničar Duško Kudra zanat prenio na unuka

Jovana Ivanović
Najstariji banjalučki časovničar Duško Kudra zanat prenio na unuka

BANjALUKA - U moderno vrijeme, koje ubrzano preuzimaju noviteti digitalnog svijeta, neobično je da je neko zainteresovan za stare zanate, koji se gase. Ipak, da još ima mladih koji cijene tradiciju i rad pokazuje primjer dvadesetčetvorogodišnjeg Luke Kudre, koji je odlučio da zanat preuzme od djeda Duška, najstarijeg časovničara u gradu.

Vremešnog Kudru stariji stanovnici pamte po vještoj i mirnoj ruci, kojom je popravljao časovnike. Nekada se o vremenu informisalo putem satova sa mehanizmom, čije održavanje je zahtijevalo znanje i predan rad, a Duško je pune 43 godine svakodnevno radio u svojoj sajdžijskoj radnji u Gospodskoj ulici. Za "Glas Srpske" kazao je da je u zanat ušao slučajno.

- Sajdžija sam postao zahvaljujući prijatelju koji me je nagovorio da se u Pančevu upišem na ovaj zanat. Želio sam da budem električar, ali se dugo čekalo na konkurs. Prijatelj mi je rekao: "Zašto ne bi bio sajdžija?". Tako je sve počelo - kazao je Kudra.

Kako kaže, tada nije ni sanjao da će mu ovaj zanat odrediti život te da će njegovim stopama krenuti i unuk Luka.

- Kada sam 1979. počeo da radim u radnji u Gospodskoj ulici došao sam kao formiran majstor. Sve što je bilo sat ja sam radio - rekao je Duško.

Ipak, do uspjeha je trebalo preći trnovit put.

- Imao sam malo rutine u prstima, ali mi je sve išlo od ruke. Moglo bi se reći da sam jednostavno imao talenta za ovaj zanat - kazao je Duško.

Da je sat statusni simbol, kaže Kudra, znalo se oduvijek.

- Majstor iz Pančeva, Nijemac, bio mi je prvi šef. Kada sam završio školu, došao sam u njegovu radnju. Tada mi je pokazao sto za kojim ću biti. Tri puta mi je rekao: "Ustani, sjedi" - priča Duško.

Tek nakon toga šef mu je rekao da će početi da radi kod njega.

- Rekao mi je: "Od tebe će biti majstor. Kad si sjedao i ustajao svaki put si pomaknuo stolicu" - prisjetio se Duško.

Duškov unuk Luka već je uveo neke novitete u posao, a kako kaže, najveći uspjeh mu je što je kod djeda položio ispit.

- Kada sam ušao u ovaj posao predložio sam neke novine. Mogu reći da sam dobio tu slobodu od djeda da izgled i logo našeg imena prilagodim današnjim trendovima - kazao je Luka. Sve je počelo, kaže, kada se djed razbolio, a porodica nije htjela da se radnja zatvori.

- Volim satove od srednje škole, od kad sam ih počeo nositi. Kada se djed razbolio, došao je na mene red. Tada sam preduzeo njegovu ulogu - kazao je Luka. Istakao je da često djeda upita za savjet ili pomoć.

- Svaki posao se zavoli, a ovaj posebno, jer je ovo porodični biznis - kaže Luka.

"Švajcarac"

Duško Kudra kaže da je njegov najveći uspjeh bio kada je uspješno riješio kvar na čuvenom švajcarskom satu "šafhauzen".

- Mnogo satova je prošlo kroz moje ruke, od oklopnih na struju do brodskih, ali majstor možda jednom u karijeri dođe u situaciju da u rukama drži švajcarski "šafhauzen". Tada je trebalo da taj sat ide u Zagreb na popravku. Mnoge sajdžije je tada bilo strah da uopšte uzmu da ga poprave. Ja sam rekao: "Daj da probam!" I uspješno sam riješio problem - kaže Kudra s ponosom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana