Najmlađi upravljaju gradom

Igor Pilipović
Najmlađi upravljaju gradom

Banjaluka - Iako su lokalni izbori prošli i izabran je novi gradonačelnik Igor Radojičić, djeca će u narednih sedam dana upravljati gradom. Povodom "Nedjelje djeteta" gradonačelnik Slobodan Gavranović uručio je juče ključeve grada učenicima Osnovne škole "Ivo Andrić".

Učenik trećeg razreda pomenute škole Nikola Gostić i njegovi drugari poručili su da će se dobro brinuti o Banjaluci i čuvati ključeve grada.

- Potrudiću se da budem što bolji gradonačelnik i da se  brinem o svima, a posebno o djeci - kazao je Gostić.

Aktuelni gradonačelnik Slobodan Gavranović rekao je da je ovaj događaj upriličen sa namjerom da se podsjeti na dječija prava i da se ukaže svima da se ta prava moraju poštovati, kao i na obavezu starijih da brinu o ostvarivanju tih prava.

- Djeca nisu u prilici da sami obezbijede ostvarivanje svojih prava ukoliko mi odrasli ne preuzmemo odgovornost za to - kazao je Gavranović.

Dodao je da je ovo i podsjećanje na Povelju o pravima djeteta koja se već nekoliko godina nalazi i u Gradskoj skupštini.
- To je bio i prvi znak da stojimo uz djecu i njihova prava. Naravno da o tome treba da brinu svi u društvu, počevši od porodice pa do institucija koje se bave onim pitanjima koja su u interesu djece - rekao je Gavranović.

Istakao je da je od mališana koji su proteklih godina simbolično upravljali gradom dobio dosta sjajnih ideja.

- Ovo je za njih igra, ali ona uvijek iznjedri neke ideje. Bitno je da oni razmišljaju o tome šta u gradu treba da se desi da bi njima bilo bolje i da bi ljepše i srećnije živjeli - kazao je Gavranović.

Simbolično uručenje ključeva grada djeci je dio manifestacija koje povodom "Nedjelje djeteta" organizuje Udruženje "Sva djeca svijeta".

- Kao i svake godine, ovo je samo početak brojnih manifestacija kojim ćemo obilježiti "Nedjelju djeteta". Najmlađi su naša najveća radost i moraju da budu poštovani njihova prava i njihov glas - rekao je predsjednik Udruženja "Sva djeca svijeta" Zoran Rašljić.  

Zadovoljstvo

Direktor škole "Ivo Andrić" Željka Opačić istakla je zadovoljstvo što je njihova škola dobila priliku da učestvuje na ovakvoj manifestaciji.

- Ovo je prvi put da smo na ovakvoj manifestaciji. Ovo smatramo posebno važnim, a u školi su cijele sedmice aktivnosti na obilježavanju "Nedjelje djeteta" - rekla je Opačićeva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana