Najbliže ski staze na 50 kilometara od Banjaluke

Danijela Stokanić
Najbliže ski staze na 50 kilometara od Banjaluke

Banjaluka - Na području Banjaluke ne postoji nijedno skijalište gdje bi ljubitelji zimskih sportova mogli da uživaju, te su prinuđeni da do najbližeg skijališta putuju najmanje 50 kilometara.

Banjalučani su razočarani što zimskih sadržaja nema u njihovom gradu, pa su primorani da skijališta potraže na Kozari ili Vlašiću.

- Pošto zimi nema nikakve mogućnosti da se bavim zimskim sportovima, prinuđen sam da idem u zimske centre. Čudi me da ove godine nema ni klizalište. Mislim da Banjaluka ima na svom području predjela na kojima bi se mogla izgraditi skijališta - rekao je Banjalučanin Srboljub Vukman.

On je dodao da mnogo građana nema novca za zimovanja, pa bi dobrodošlo skijalište na Starčevici, Manjači ili Čemernici.

Iz Ski-kluba Banjaluka kažu da njihovi članovi najviše koriste skijališta na Kozari i Kupresu, a uskoro bi mogli početi sa skijanjem i na području Kneževa.

- Svake subote članovi kluba odlaze na skijanje na Kupres. Broj ljubitelja skijanja iz godine u godinu je sve veći, ali su prinuđeni da idu daleko od Banjaluke kako bi zadovoljili svoje potrebe - rekao je predsjednik kluba Miro Baštinac.

Samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Banjaluka Mladen Šukalo rekao je da ovaj grad zbog svojih geografskih karakteristika i konfiguracije terena nije najpogodniji za gradnju skijališta.

- I pored toga, samo jedno uređeno skijalište na brdovitim dijelovima grada mnogo bi značilo za građane i turiste, a kamoli njih više. Međutim, prije pet godina je bila pokrenuta inicijativa da se na Manjači izgradi jedno takvo skijalište, za šta je urađen i projekat. Do realizacije nije došlo - rekao je Šukalo.

Rukovodilac Odsjeka za razvoj u Gradskoj razvojnoj agenciji Milenko Gemaljević rekao je da su radeći studiju ruralnog razvoja grada bili našli i investitore zagrijane da na Manjači prave skijalište.

- Po tim procjenama, područje Manjače je najadekvatnije za izgradnju skijališta. Međutim, snijega iz godine u godinu i na većim visinama sve manje ima, a velike su investicije da se skijališta prave sa vještačkim snijegom na Manjači, što ne bi bilo ni ekonomski isplativo - rekao je Gemaljević.

Nekada je Banjaluka na Starčevici imala i ski-lift, na kojem su čak održavana i republička takmičenja. Tokom rata pokradena su užad i stubovi, a ni imovinsko-pravni odnosi nisu riješeni, tako da su od svega ljubiteljima skijanja ostala samo sjećanja. 

- Šteta, imali smo sjajno skijalište na Starčevici, ali smo ostali bez njega. To nam je bilo najbliže skijalište. I na onom malom brdu gdje su se djeca skijala nikla je kotlovnica "Toplane", tako da sada nemamo ništa - kazala je Banjalučanka Radmila Pavić. 

Manjača

Rukovodilac Odsjeka za razvoj u Gradskoj razvojnoj agenciji Milenko Gemaljević istakao je da je na Manjači, pored  ljetnjeg turizma, planiran i zimski, kao što je urađeno na Jahorini.

- Međutim, neriješeni imovinsko-pravni odnosi u vezi sa zemljištem i drugi problemi koče realizaciju ovog projekta - rekao je Gemaljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana