Najavljeno rješenje za brojne probleme u ulici Rade Radića: U planu obnova dijela puta

Aleksandar Stojanović
Najavljeno rješenje za brojne probleme u ulici Rade Radića: U planu obnova dijela puta

BANjALUKA - Oštećenja, rupe na putu i ulegnuće jednog dijela asfalta na magistralnom putu Banjaluka - Čelinac, u ulici Rade Radića, veliki su problem za brojne vozače koji svakodnevno saobraćaju ovom ulicom, ali i za mještane koji žive u blizini puta.

Iz Savjeta mjesne zajednice Vrbanja više puta su apelovali da je neophodna rekonstrukcija ili bar privremena sanacija puta. Kako su kazali, stanje je sada već toliko loše da je skoro nemoguće normalno odvijanje saobraćaja.

- Automobili koji idu iz pravca Čelinca moraju stati i sačekati priliku da pređu u suprotnu traku kako bi zaobišli rupu. Svaki prelazak preko tog dijela može biti štetan po automobil. Ali duž čitave ulice stanje nije najbolje, asfalt je loš i dotrajao i neophodno je promijeniti kompletnu podlogu - kazao je jedan od mještana koji nije želio da mu navodimo ime.

Predsjednik Savjeta MZ Vrbanja Dušan Janjić kaže da je prije nekoliko godina u toj ulici pukla kanalizacija i da je put od tada više puta krpljen te da su na određenim dijelovima stavljani novi slojevi asfalta.

- U pitanju je duga ulica i skoro cijelom dužinom postoje oštećenja, ali di­o u blizini škole je najkritičniji. Stanovništvo i komšije me skoro svakodnevno zovu i mi smo se obraćali nadležnim institucijama. Stanje je posebno loše jer je ovo put kojim svakodnevno prolazi veliki broj automobila. Imamo obećanje da će taj problem biti riješen i nadam se da ćemo u toku ove godine dobiti novi, bolji asfalt - istakao je Janjić.

Iz “Puteva RS”, koji su nadležni za održavanje regionalnih i magistralnih puteva, a kojim pripada i ulica Rade Radića, kažu da je projektnu dokumentaciju za rehabilitaciju magistralnog puta Banjaluka - Čelinac uradio Institut za građevinarstvo “IG”.

- Po dostavljanju konačne projektne dokumentacije, “Putevi” će pokrenuti proceduru javne nabavke izbora izvođača radova, a nakon što ona bude okončana, radovi će početi. Projektom je predviđena rehabilitacija magistralnog puta u dužini od jednog kilometra kroz ovo naselje - rekli su za “Glas Srpske” iz “Puteva RS”.

 Trotoar

Kao jedan od problema mještani Vrbanje ističu i loš kvalitet trotoara duž magistralnog puta. Na pojedinim dijelovima ga uopšte nema ili su improvizovane staze.

- Ovdje imamo školu, prodavnice i kuće. Mnogo je djece koja idu u školu, a nedostatak trotoara ugrožava njihovu bezbjednost. Nadamo se da će nam, pored novog asfalta, obezbijediti i trotoar - ističu mještani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana