Nagrada za domaćinsko poslovanje

Aleksandar Stojanović
Nagrada za domaćinsko poslovanje

BANjALUKA - Grad će u narednoj godini od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) dobiti grant od četiri miliona evra za nastavak projekta “Voda 3”, čiji je cilj da u narednim godinama vodu i kanalizaciju dobije 95 odsto stanovništva.

Prema riječima gradonačelnika Igora Radojičića, grant EBRD-a je pokazatelj da grad posluje domaćinski i obaveze ispunjava na vrijeme. Dodao je da je, kao plod dobre saradnje i povjerenja EBRD-a prema Gradskoj upravi, Banjaluka postala prva lokalna zajednica koja je dobila grant sredstva u ovom iznosu.

- Sa EBRD-om od početka mandata imamo veoma dobru saradnju i komunikaciju, a ovi direktni aranžmani su pokazatelj povjerenja u našu politiku, kvalitet projekata i stabilnost gradskih finansija - kazao je Radojičić.

Predstavnici grada su se ranije dogovorili o kreditu u iznosu od 10 miliona evra za izgradnju primarne i sekundarne vodovodne mreže u gradu, a u julu ove godine, poslije sastanka gradonačelnika sa predstavnicima EBRD-a u Londonu, potpisano je i pismo namjere o uslovima kreditnog zaduženja. Konačnu potvrdu da se uđe u realizaciju dala je Skupština grada na posljednjoj sjednici u ovoj godini.

- Novcem od kredita nastavljamo realizaciju projekata “Voda 1” i “Voda 2”, a zajedno sa “Vodom 3” plan je da riješimo dugogodišnji problem i da više od 40.000 stanovnika dobije stabilno snabdijevanje vodom i kanalizaciju. Ovo predstavlja jedan od najvećih projekata ovakvog tipa u zemlji, ali i šire i, svakako, jedan od najznačajnijih u ovom mandatu - istakao je Radojičić.

Nezavisni odbornik u Skupštini grada Mirna Savić-Banjac kritikovala je ovo zaduženje, koje je prema njenom mišljenju veoma nepovoljno. 

- I ekonomisti se slažu da je na tržištu višak gotovinskog novca, pa je ovakav vid zaduživanja izrazito loš. Godinama se problem snabdijevanja vodom rješava na ovaj način. Podignuto je mnogo kredita i to ne bi bio problem da se taj projekat napokon okonča. Tim novcem do sada smo mogli navodniti Saharu, a pod znakom pitanja je kakav će biti konačni rezultat - kazala je Savić-Banjac.
 

“Voda 3”

Uporedo s tim, kako je naglasio Igor Radojičić, trenutno se utvrđuju prioriteti za projekat “Voda 3”, koji će biti finansiran bespovratnim sredstvima EU.

- Već sada znamo da je potrebno raditi novi, veliki rezervoar na Starčevici od 2.500 kubika, koji će pokriti potrebe 25.000 stanovnika, sekundarnu vodovodnu mrežu Tunjice, Dragočaj i Šargovac te završetak vodovodnog sistema Grab - kaže Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana