Nacrt rebalansa budžeta pred odbornicima Skupštine grada Banjaluka 21. septembra

Srna
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Skupština grada Banjaluka će na sjednici 21. septembra razmatrati Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu koji je povećan za 17 miliona KM.

Na današnjem kolegijumu je utvrđen dnevni red sa 67 tačaka, a među njima je i Nacrt rebalansa, a za ovo zasjedanje predložene i preporuke o korištenju ćirilice, saopšteno je iz Gradske uprave.

Na dnevnom redu je, između ostalih, i Nacrt prvog urbanističkog plana koji će definisati izgled Banjaluke za narednih 25 godina.

Predsjednik Skupštine Grada Mladen Ilić najavio je da će kada pregledaju Nacrt rebalansa zatražiti sastanak sa gradskom administracijom kako bi razgovarali o svim politikama koje grad treba da zastupa.

"Želimo da učestvujemo u ovim procesima jer su nam građani Banjaluke dali podršku i na taj način siguran sam da ćemo imati priliku da na radnim sastancima, ali i tokom same sjednice, razgovaramo o tim stvarima", rekao je Ilić.

On je naveo da je namjera da se razgovara o svemu što je predloženo, te dodao da se moglo čuti da ima i dobrih projekata.

"Ne želim da imamo scene koje smo imali prilikom donošenja ovogodišnjeg budžeta grada", zaključio je Ilić.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je u obrazloženju da rebalans predviđa veća sredstva za sport, socijalnu politiku i kulturu.

Dom zdravlja Banjaluka, će uz novčanu podršku, dobiti i mobilni mamograf, a posebnim grantom svaki zdravstveni radnik ove zdravsene ustanove dobiće i direktnu podršku na platu.

Budžet predviđa gradnju prvog centralnog spomen-obilježja poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata.

Stanovuković je najavio značajna ulaganja u putnu infrastrukturu, a uz podršku Srbije i izgradnju sportskog kompleksa u naselju Lauš sa atletskom stazom, stadionom, dvoranom borilačkih vještina, teretanom na otvorenom uz napomenu da će ta investicija iznositi 3,8 miliona KM.

On je naveo da će se raditi najveći gradski park, ambulanta u Dragočaju, da će penzioneri sa penzijom do 250 KM imati besplatan prevoz, kao i djeca iz porodica sa četvoro i više djece, a grad će sufinansirati i privatne vrtiće.

"Rebalans budžeta kroz planiranu emisiju obveznica dodaće još šest miliona KM na budžet, što je oko 172 miliona KM", rekao je gradonačelnik.

U planu je i prvo dječije igralište namijenjeno za djecu sa poteškoćama u razvoju, za šta je planirano 100.000 KM, a podršku će prvi put dobiti i Katolička gimnazija.

Početak sjednice je zakazan za 9.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana