Na startu 170 biciklista iz 26 timova

Dušan Repija
Na startu 170 biciklista iz 26 timova

Banjaluka - Sve je spremno za start 11. biciklističke trke "Beograd - Banjaluka", čija će prva trka biti vožena sutra od prestonice Srbije do Bijeljine, a prekosutra će biciklisti prevesti dionicu od Teslića do Banjaluke.

U saradnji sa svih 11 gradova kroz koje će proći karavan od oko 170 biciklista iz 26 timova, organizatori su obavili i posljednje detalje, a do početka same trke ostalo je još nekoliko sitnica koje se praktično rješavaju neposredno prije početka.

- Trka startuje iz Beograda ispred Hrama Svetog Save u 11 časova, a biciklisti će za nešto manje od tri sata prevesti 135 kilometara, te preko Obrenovca i Šapca stići u Bijeljinu. Karavan se zatim seli u Teslić odakle dan kasnije u podne kreće druga trka. Biciklisti će preko Tešnja, Doboja, Dervente, Prnjavora i Laktaša stići u Banjaluku. Ta dionica duga je 185 kilometara, a u Banjaluci bi trebalo da budu oko 15.30 časova. Od ove godine biće dodijeljena nagrada i za generalni plasman za prolazne ciljeve, a jedan takav biće u Laktašima. Takođe, trka od Teslića do Banjaluke biće bodovana za prvenstvo Balkana - rekao je direktor trke Vladimir Kuvalja.

Zahvaljujući Radio-televiziji Republike Srpske drugu godinu zaredom gledaoci će putem malih ekrana moći da posmatraju ulazak biciklista u Banjaluku i sami kraj druge trke. Prenos je prošle godine gledalo čak 350.000 gledalaca, a ove godine taj broj bi mogao biti i veći. Organizaciju trke pomoglo je Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

- Ovo je događaj koji smo uvrstili na spisak manifestacija od posebnog značaja. Kao i ranijih godina, finansijski ćemo pomoći trku, a o iznosu ćemo se naknadno dogovoriti - rekao je predstavnik ministarstva Oliver Gačić.

Načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport grada Banjaluka Dragan Banjac pohvalio je organizatore koji su, kako kaže, uradili odličan posao.

- Trka ima višestruki značaj za Banjaluku, a već sada dajem ideju da iduće godine krene iz Banjaluke kako bismo na lijep način proslavili 120. rođendan Biciklističkog kluba BSK, utemeljivača nove trke - rekao je Banjac.

Osim dugogodišnjih partnera, kompanija "m:tel", "Banjalučka pivara", "Triglav osiguranje", "Vivia" i mnogi drugi, a veliki posao uradiće i predstavnici svih gradova kroz koje prolazi karavan.

- Drago nam je što možemo dati naš skromni doprinos organizaciji ove trke, koja je najbolji mogući vid promocije lokalnih zajednica i Republike Srpske u cjelini - rekao je predstavnik opštine Laktaši Miroslav Kodžoman.

Fortin ne brani pobjedu

Pobjednik prošlogodišnje trke od Teslića do Banjaluke Filipo Fortin, nažalost, neće biti u mogućnosti da brani krunu, jer je pao na trci kroz Hrvatsku koja je vožena prošle sedmice.

- Fortin gotovo sigurno neće učestvovati, ali će doći ostali članovi njegove ekipe GM Europa Ovini i vjerujem da će neko od njih trijumfovati, jer se radi o zaista kvalitetnim biciklistima - rekao je Kuvalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana