Na rate isplaćuju 1,15 miliona KM duga za PDV

Vesna Popović
Na rate isplaćuju 1,15 miliona KM duga za PDV

Banjaluka - Grad planira da omogući korisnicima poslovnih prostora, udruženjima i organizacijama, koji imaju dug od 1,15 miliona KM za neplaćeni PDV, izmirenje ovih obaveza plaćanjem u više rata.

Ova pogodnost je dio odluke koja će se naći na dnevnom redu Skupštine grada 20. jula.

- Poslije usvajanja ovog prijedloga dužnici bi u roku od dva mjeseca trebalo da zaključe ugovor o odgođenom plaćanju duga za PDV koji se odnosi na period do 30. juna ove godine. Period otplate je do pet godina, predviđeno je da zatezne kamate budu otpisane, a mjesečna rata neće moći da bude manja od deset KM. Ukoliko i tada budu kasnili sa uplatama, ugovor će biti raskinut, a cjelokupan iznos duga zajedno sa kamatama odmah će dospjeti na naplatu - objasnili su u Gradskoj upravi.

Dodali su da se ova pogodnost odnosi na oko 50 udruženja i organizacija koji gradu duguju 1,15 miliona KM.

- Duži niz godina brojni korisnici gradskih prostora, koji su im dodijeljeni na besplatno korišćenje, se suočavaju sa velikim računima za PDV koji je grad u njihovo ime uredno plaćao Upravi za indirektno oporezivanje BiH. Oni su gradu trebali taj iznos naknadno da refundiraju, međutim, veliki broj njih nije to činio, što je na kraju dovelo do velikih zaostalih dugovanja - kazali su u Gradskoj upravi.

Direktor RKUD-a "Čajavec" Momčilo Vesović je rekao da je teško reći koliki je dug ove organizacije za PDV.

- Prema zadnjim informacijama, dugujemo oko 75.000 KM plus kamate. Međutim, tokom godina je bilo raznih tužbi po tom osnovu između grada i nas, od kojih smo mi neke dobili a neke izgubili, pa treba da sjednemo i utvrdimo koliki je stvarni dug "Čajavca". Više puta smo imali sastanke sa predstavnicima grada o ovom pitanju. Jako su korektni, za razliku od ranijih godina kada nas nisu htjeli ni saslušati, i nadam se da ćemo uspjeti da riješimo ovaj problem - dodao je Vesović.

Kazao je da će, ako budu bili u mogućnosti da ispune uslove koji od njih budu traženi, potpisati ugovor o reprogramu.

- Sačekaćemo da to prođe skupštinsku proceduru i kroz ugovor koji nam ponude tačno ćemo vidjeti šta će to značiti u našem slučaju. Ako ne budemo mogli ispuniti uslove, izaći ćemo iz prostora koji nam je dodijelio grad 2005. godine - kazao je Vesović.

Mjere

Gradska uprava preduzela je niz koraka kako bi bio riješen problem dugovanja za PDV.

- Prvo je izmijenjen sistem izdavanja gradskih prostora kako bi se smanjile obaveze na osnovu velikih računa PDV-a. Umjesto na besplatno korišćenje, prostori se sada dodjeljuju u zakup po minimalnim cijenama na koje se obračunavaju i manji iznosi PDV-a. Sada je i predloženo rješenje za  zaostale obaveze tako što bi se korisnicima koji imaju dugovanja ponudilo da dug izmiruju na odgođeno plaćanje - kazali su u Gradskoj upravi.

Uslovi za reprogram duga

- da je dug za PDV nastao do 30. juna

- period otplate do pet godina

- zatezne kamate će biti otpisane

- mjesečna rata neće moći da bude manja od deset KM

- ukoliko se bude kasnilo sa isplatama duga, ugovor o reprogramu se raskida

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana