Na povratak u vrtiće čeka 1.068 djece

Nevena Reljić
Na povratak u vrtiće čeka 1.068 djece

BANjALUKA - Način rada vrtića u Banjaluci neće biti izmijenjen i pored povećanja broja mališana u grupama niti će biti upisa nove djece dok god se ne smjeste svi mališani s čijim roditeljima Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje ima sklopljen ugovor.

Rekla je to za “Glas Srpske” vršilac dužnosti direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović i dodala da na povratak u vrtiće trenutno čeka 1.068 mališana.

- Poštujemo sve odstojeće epidemiološke mjere, a tu su uključene obavezna jutarnja trijaža, mjerenje temperature mališana i zaposlenih koji ulaze u objekat. Na bilo koju sumnju, dijete će automatski biti izdvojeno u sobu za izolaciju i biće pozvani roditelji. Takođe, ukoliko se javi sumnja da je zaražen neko od zaposlenih, on će biti upućen kod ljekara. Pojačana je i dezinfekcija svih površina i predmeta koja se koriste za rad sa djecom u grupi - naglasila je Kurtinovićeva.

Sandra V., majka čije dijete već dvije godine ide u vrtić, kaže da ne strahuje za svog mališana.

- Mislim da tete u vrtiću zaista poštuju sve mjere. Kada preuzimaju dijete jer mi ne možemo ući unutra, uvijek nose maske i rukavice te izmjere temperaturu mom sinu. On kaže da mnogo vremena provode u dvorištu i to što su često na otvorenom mi se izuzetno sviđa - rekla je ova majka.

Kurtinovićeva je kazala da u banjalučkim vrtićima nije zabilježen nijedan slučaj zaraze virusom korona kod djece ali ni kod vaspitača.

- Djelovali smo preventivno. Uradili smo sve što je bilo moguće da bismo zaštitili djecu i radnike. Zaista smo se trudili i svima smo striktno naglasili da se odmah mora provjeriti bilo koja sumnja na koronu. U vezi s tim, bilo koje odsustvo radnika i povratak ne posao ne može da se desi dok se radnik ne testira. Zaštitili smo se u svakom mogućem pogledu - kaže Kurtinovićeva.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković ranije je izjavio da će se izmjene preporuka koje priprema Institut odnositi samo na maksimalan broj djece u grupi, dok sve ostale mjere predviđene za vrtiće ostaju iste.

Ukoliko ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije Institut će do 14. septembra razmotriti i mogućnost da dozvoljeni broj djece u grupi bude i 25, a u slučaju pogoršanja mjere će biti vraćene na staro.

 Test na koronu

Djeca ne moraju raditi test na koronu da bi mogla boraviti u vrtićima.

- Zakon o predškolskom obrazovanju svakako nalaže da djeca najmanje jednom godišnje moraju uraditi bris grla, nosa i analizu stolice na parazite. Na početku radne godine u naše objekte dolaze stručni timovi iz Instituta i uzimaju briseve koji se ne plaćaju, a nakon toga dobijamo rezultate. Za neupisanu djecu roditelji su dužni donijeti ljekarsko uvjerenje prije potpisivanja ugovora - kaže Jelena Kurtinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana