Na području grada aktivno 98 gradilišta

Aleksandar Stojanović
Na području grada aktivno 98 gradilišta

BANjALUKA - Zahvaljujući pojačanoj stanogradnji u gradski budžet je tokom prošle godine po osnovu uređenja građevinskog zemljišta i rente uplaćeno 14,5 miliona KM, odnosno sedam odsto više od planiranih sredstava.

Prema podacima Odjeljenja za prostorno uređenje, u gradu je trenutno aktivno 98 gradilišta, što je i dovelo do pojačanih uplata po osnovu ovih naknada.

- Prošlogodišnjim budžetom ovi prihodi su bili planirani na iznos 13,6 miliona KM, ali je zbog pojačanih građevinskih aktivnosti po ovom osnovu uplaćeno 14,5 miliona KM - ističu u resornom odjeljenju.

Po podacima ove gradske institucije u redovnim postupcima tokom godine izdata je 441 građevinska dozvola. U isto vrijeme, u okviru postupka legalizacije, izdata je 421 naknadna građevinska dozvola i 141 rješenje o legalnosti za objekte koji su izgrađeni prije 1980. godine.

U međuvremenu dobri rezultati zabilježeni su i u okviru novog jednošalterskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola, koji omogućava da investitori na jednom mjestu dobiju sve neophodne saglasnosti komunalnih preduzeća u procesu gradnje.

Tokom prošle godine, posredstvom ovog sistema zaprimljena su 423 zahtjeva za građevinske dozvole i 942 za izdavanje lokacijskih uslova.

Direktor firme “Aragosta invest” Veljko Jarić kazao je da je uvođenje ovog sistema znatno ubrzalo procedure, ali da će tek sa uvođenjem “e-građevinske dozvole” problemi sa mnogobrojnom papirologijom biti riješeni.

- Iako putem jednošalterskog sistema imamo priliku da riješimo dosta stvari, i dalje muku mučimo sa katastrom i gruntovnicom. Međutim, poslovna klima je dosta bolja i zaista se mnogo radi i gradi - kazao je Jarić.

On je istakao da je razlog gradnje u velikoj potražnji i da čim se “iskopa prva rupa za zgradu, stanovi su već rasprodati”.

- Ni nama investitorima nije jasno kako je došlo do ovolikog buma i nismo sigurni do kada će to trajati. Sigurno da smo u strahu da ne dođe ponovo do recesije i krize na tržištu nekretnina - dodao je Jarić.

Radna snaga

Iako se mnogo gradi, investitorima najveće muke zadaje nedostatak obučene radne snage i građevinara, zbog čega je i samo tržište “podivljalo”.

- Evidentan je problem nedostatka radnika, koji u potrazi za većom platom idu put Zapada. Ovaj “egzodus” bi samo mogao biti veći i zbog toga se svi na ovim prostorima moramo potruditi da promijenimo situaciju, povećamo plate i pružimo bolje uslove da bismo zadržali radnike - kazao je direktor “Aragosta investa” Veljko Jarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana