Na području Banjaluke lani za 12,3 odsto manje krivičnih djela

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Na području Policijske uprave (PU) Banjaluka u 2020. godini evidentirano 12,3 odsto manje krivičnih djela u odnosu na prethodnu godinu, ukupno je riješeno 83,8 odsto krivičnih djela, a po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno 67,2 odsto krivičnih djela, rečeno je iz ove uprave.

Načelnik PU Banjaluka Miloš Brkić rekao je na konferenciji za novinare da su u 2020. godini evidentirana dva krivična djela teško ubistvo i jedno krivično djelo ubistvo, koja su riješena, a izvršioci su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

"U maju je na području grada Banjaluka, evidentirano jedno krivično djelo teško ubistvo, koje je u nadležnosti Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske", naveo je Brkić .

Prema njegovim riječima, evidentirano je povećanje broja slučajeva narušavanja javnog reda i mira koje se odnosi na prekršaje Zakona o javnom redu i miru kada je riječ o ograničenjom kretanju na određenom prostoru zbog situacije koja je nastala usljed širenja virusa korona.

"Došlo je do smanjenja broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira u većem obimu /pet i više lica/ za 38,1 odsto, evidentirano je 13 slučajeva narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, dok je u 2019. godini evidentiran 21 slučaj. Evidentirano je smanjenje broja saobraćajnih nezgoda za 7,6 odsto u odnosu na 2019. godinu", naveo je on.

Brkić je istakao da je došlo do smanjenja broja poginulih lica u saobraćajnim nezgodama za 37,5 odsto - poginulo je 20 lica, dok su u uporednom periodu poginula 32 lica, što je rezultat sprovođenja planskih aktivnosti iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, u okviru kojih su realizovane akcije pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, kako samostalno tako i u saradnji sa Upravom policije, kako bi se stanje iz oblasti bezbjednosti saobraćaja poboljšalo.

"U posmatranom periodu u tranzitnom kretanju kroz teritoriju koja je u nadležnosti PU Banjaluka evidentirano je 11.786 migranata. Evidentirana su dva krivična djela počinjena od migranata, i to krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene radnje i krivično djelo narušavanje nepovredivosti stana", istakao je on.

Brkić je rekao da su policijski službenici PU Banjaluka bili su dodatno angažovani tokom prethodne godine na sprovođenju Uredbe sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, te pružanju asistencija nadležnim organima prilikom provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije građana.

"Iako su bili dodatno angažovani, policijski službenici su sve poslove i zadatke izvršili uspješno. U toku prošle godine virusom korona zaražena su 134 pripadnika PU Banjaluka", naglasio je on.

U vezi sa virusom korona, dodao je on, u 2020. godini evidentirano je 12 krivičnih djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemija i jedno krivično djelo širenje zarazne bolesti.

"Sprovedeno je 20 akcija iz oblasti kriminaliteta, 57 akcija iz oblasti javnog reda i mira, 23 akcije iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, uspješno je obezbijeđeno 186 javnih okupljanja i 643 sportske priredbe", naveo je Brkić.

On je dodao da su donesena tri rješenja o zabrani javnog okupljanja, te imajući u vidu navedeno, stanje bezbjednosti na području PU se ocjenjuje kao zadovoljavajuće.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Jovan Stojičić rekao je da je na području PU Banjaluka u posmatranom periodu evidentirano 1.769 krivičih djela što je manje za 12,3 odsto u odnosu na uporedni period 2019. godine kada je bilo evidentirano 2.018.

"Ukupno su riješena 1.524 krivična djela ili 83,8 odsto, a po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno je 605 krivičnih djela ili 67,2 odsto", naveo je on.

Kada je riječ o oblasti opšteg kriminaliteta, evidentirana su 1.552 krivična djela, što je za 8,1 odsto manje u odnosu na uporedni period kada ih je bilo evidentirano 1.689, a riješenost ovih krivičnih djela iznosi 81,8 odsto.

"Prijavljeno je 98 krivičnih djela protiv života i tijela i rasvijetljenost ovih krivičnih djela je 100 odsto. Evidentirano je jedno krivično djelo ubistvo u januaru koje je riješeno i dva krivična djela teško ubistvo izvršena na području opštine Laktaši, koja su takođe riješena, a izvršioci procesuirani", rekao je Stojičić.

On je naglasio i da je evidentirano 908 imovinskih krivičnih djela, što je manje za 18,1 odsto u odnosu na uporedni period kada je bilo evidenitrano 1.109 krivičnih djela.

U posmatranom periodu, dodao je Stojičić, evidentirano je 11 krivičnih djela razbojništva, što je manje za 35,7 odsto u odnosu na isti period 2019. godine kada je bilo evidentirano 17 krivičnih djela.

"Za dvanaest mjeseci rasvijetljeno je 12 krivičnih djela razbojništvo, sedam iz 2020. godine i pet iz prethodnih godina ili procentualno 81,3 odsto. U padu su teške krađe za 27,9 odsto, kao i krivična djela u vezi sa krađom/otuđenjem motornih vozila za 40 odsto", naglasio je on.

Govoreći o rezulatima kada je riječ o oblasti zloupotrebe droge, Stojičić je naveo da su otkrivena 54 krivična djela, zbog kojih je nadležnom tužilaštvu dostavljeno 47 izvještaja kojima su obuhvaćena 63 osumnjičena lica, dok su podnesena 182 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, protiv 188 lica.

"Iz oblasti kriminaliteta sprovedeno je 20 operativnih akcija, među kojima možemo izdvojiti akcije kodnih naziva `Vidikovac`, `Eskort dva`, `Parma`, `Parma dva`, `Diver`, `Ada`,`Alfa dva`, `Fejs`, `Dosije`. Tokom realizacije svih operativnih akcija slobode je lišeno 45 lica i rasvijetljeno je 95 krivičnih djela", rekao je on.

Stojičić je naveo da je u okviru operativnih akcija oduzeto oko 41,5 kilogram marihuane, oko 1,325 grama kokaina, oko 658 grama spida, 152 komada ekstazija, 146 grama kanabis sjemenki.

Oduzet je 201 komad medicinske droge, 2,89 grama heroina, 44 komada kanabis stabljiki, više mrvilica za drogu, mobilnih telefona, kao i drugih predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

"Iz obasti privrednog kriminaliteta otkriveno je 85 krivičnih djela i podnesena su 53 izvještaja protiv 65 osumnjičenih lica. Materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi oko 2.650.000 KM", rekao je Stojičić.

Načelnik Sektora policije Radenko Stakić naveo je da je u prošloj godini na području PU Banjaluka evidentirano 1.980 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, što je više za 110 odsto, u odnosu na uporedni period, kada su evidentirana 943 slučaja narušavanja javnog reda i mira. Evidentirano je i 2.308 prekršaja, više za 82,3 odsto dok je u uporednom periodu evidentirano 1.266 prekršaja.

"Evidentirane su 3.853 saobraćajne nezgode, što je manje za 7,6 odsto dok je u uporednom periodu bilo evidentirano 4.170 saobraćajnih nezgoda. U ovim saobraćajnim nezgodama poginulo je 20 lica, što je manje za 37,5 odsto u odnosu na uporedni period 2019. godine kada su poginula 32 lica", naveo je on,

Prema njegovim riječima, 14 lica je teško povrijeđeno što je manje za 28,8 odsto u odnosu na uporedni period 2019. godine kada je 160 lica teško povrijeđeno, 633 lica su lakše povrijeđena, što je manje za 12,1 odsto u odnosu na uporedni period kada ih je bilo 720.

"Iz saobraćaja je isključeno 815 vozila, 4.228 vozača, od kojih je 3.563 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, 26 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom droge, 497 zbog upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita i iz ostalih razloga 202. Sprovedeno je 57 akcija iz oblasti javnog reda i mira i 23 akcije iz oblasti bezbjednosti saobraćaja", naveo je Stakić.

Stakić je naveo da je evidentirano i 250 požara, dok je u uporednom periodu evidentirano 229 požara. U požarima su smrtno stradala četiri lica i pričinjena je materijalna šteta od oko 274.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana