Na Malti počela izgradnja autobuskog terminala za međumjesni saobraćaj

Danijela Stokanić
Na Malti počela izgradnja autobuskog terminala za međumjesni saobraćaj

Banjaluka - Gradonačelnik Slobodan Gavranović ozvaničio je juče na Malti početak izgradnje autobuskog terminala za međumjesni saobraćaj sa 20 parking mjesta. Na ovoj, novoj lokaciji početkom 2016. biće preseljena stanica koja se nalazi kod "Medicinske elektronike".

Izvođač radova, čija je vrijednost 296.000 maraka, je preduzeće "Kozaraputevi". Rok za završetak nove stanice je 60 dana.

Gavranović je istakao da su razlog izmještanja ova autobuske stanice česte saobraćajne gužve u samom centru grada.

- Na ovaj način ne samo da ćemo izbjeći gužvu kod "Medicinske elektronike", nego smo putnicima obezbijedili prevoz kroz cijelu gradsku zonu. Autobusi će ići ulicom Kralja Petra Prvog Karađorđevića, zatim skretati desno kod Narodne skupštine Republike Srpske te opet desno u ulicu Prvog krajiškog korpusa i dalje prema Rosuljama nastavljati dosadašnjom trasom - objasnio je Gavranović.

Dodao je da je riječ o privremenom rješenju do izgradnje stambeno-poslovnih objekata, koji su na ovom prostoru predviđeni regulacionim planom, a koji neće uskoro biti građeni.

- Postojeći autobuski terminal kod "Medicinske elektronike" je imao privremeni karakter. Autobusku stanicu za međugradski saobraćaj izmjestili smo prije skoro tri decenije iz užeg jezgra grada na lokaciju kod Nove pijace. Ona je takođe trebalo da bude u funkciji i međumjesnog saobraćaja - istakao je Gavranović.

Dodao je da se u međuvremenu desila privatizacija i mnogo promjena u javnom prevozu, zbog čega još nije obezbijeđen adekvatan prostor za autobuski terminal, koji bi zadovoljavao potrebe svih.

- Adekvatno rješenje nije ni prostor gdje se nalazi glavna autobuska stanica, jer je za učenike koji putuju iz prigradskih mjesta u srednje škole ta lokacija daleko - kazao je Gavranović.

Prema njegovim riječima, lokacija kod "Medicinske elektronike" biće iskorišćena za izgradnju trafo-stanice sa elektroprenosom, koja bi trebalo da riješi probleme napajanja električnom energijom centra grada.

Direktor preduzeća "Kozaraputevi" Slobodanka Stevković istakla je da će dati sve od sebe da parking na Malti bude završen u roku.

- Nadam se samo da nam snijeg neće pomrsiti račune - rekla je Stevkovićeva.

Terminal, odnosno parking za autobuse "Medicinska elektronika", opslužuje ukupno 200 polazaka dnevno. Riječ je o prigradskim linijama koje su u nadležnosti grada: Dragočaj, Gradina, Ramići, Potkozarje, Piskavica i Verići. Takođe, riječ je i o linijama koje su u nadležnosti Privredne komore regiona Banjaluka: Laktaši, Lamovita, Omarska, Slatina, Srbac, Gradiška i druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana