Na igralištu u Lorkinom naselju ekseri vire iz kućice za tobogan! (FOTO)

Vanja Žarković
Na igralištu u Lorkinom naselju ekseri vire iz kućice za tobogan! (FOTO)

Mještani Lorkinog, ali i okolnih naselja, žale se da dotrajalo igralište već izvjesno vrijeme nije bezbjedno za igru mališana koji tu dolaze u velikom broju.

Polomljene klackalice i ljuljaške, oronuli tobogani brinu roditelje koji ističu da njihova djeca nemaju u blizini drugo mjesto za igru.

- Igralištu je neophodna hitna sanacija. Iz drvene kućice na toboganu na koju se mališani rado pentraju vire ekseri, a daske su otpale. Jedina ljuljaška za bebe je potpuno uništena, a od klackalice je ostalo samo postolje. Ručke na konjićima su otpale. Čak i sprave koje naizgled djeluju očuvano, nisu bezbjedne, a neophodno je i popraviti klupe, obnoviti prilazne staze - kazala je Ivana Marić koju smo na igralištu zatekli sa dvoje djece.

Ona je istakla da igralište vrvi od mališana te da su roditelji stalno na oprezu.

- Dječiji mobilijar se troši i mora da se zamijeni u nekom trenutku. Međutim, ovdje ništa godinama nije rađeno. Komšije su popravljale dotrajale sprave koliko su mogle, ali više se ne može ni popraviti. Neophodna je zamjena - istakla je ona.

A child climbing a wooden structureDescription automatically generated

Stanovnici ovog dijela grada nadaju se da će nadležni iz Gradske uprave imati sluha za njihove probleme i da će igralište biti sanirano prije nego što se neko dijete povrijedi.

Podsjetimo, iz Gradske uprave su sredinom marta saopštili da je u planu obnova osam igrališta na području grada, između ostalih i u Lorkinom, odnosno naselju Petra Preradovića.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove saopštili su da će se ove godine u novom ruhu naći još nekoliko igrališta na području grada.

- Fokus je na rekonstrukciji postojećih igrališta u onim naseljima gdje su dotrajala - naveli su iz ovog odjeljenja.

Kako su istakli, u planu je rekonstrukcija igrališta u ulicama: Carice Milice, Srđe Zlopogleđe, Save Ljuboje, Tarasa Ševčenka, ali i igrališta u Lorkinom naselju te naseljima Borik i Centar.

- Takođe, planirana je izgradnja novog igrališta i parka pored saniranog starog mosta u Trapistima - kazali su u resornom odjeljenju.

Iz odjeljenja su podsjetili da je u posljednje tri godine izgrađeno 16 novih igrališta, kako u gradskim, tako i u prigradskim i seoskim naseljima.

A broken swing in a parkDescription automatically generated

 

 

 

 

 

 

Mještanin Ivan V. kaže da je tužno što djeca nadomak centra grada nemaju adekvatno mjesto na igru.

- U naselju imamo čak tri manja igrališta, ali nijedno nije uređeno. Dok se po cijelom gradu obnavljaju igrališta, na nas su izgleda zaboravili - istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana