Muzički događaji u Banjaluci u 2014.: Godina humanosti i sjajnih žurki

Goran Obradović
Muzički događaji u Banjaluci u 2014.: Godina humanosti i sjajnih žurki

Brojne strane, ali i domaće muzičke zvijezde održali su koncerte u Banjaluci tokom 2014. godine, ali su najveću pažnju privukli humanitarni koncerti za izgradnju roditeljske kuće koji je održan u decembru i humanitarni koncert grupe "Miligram".

Donatorsko veče i humanitarni koncert, koji su krajem godine održani u Banjaluci, pokazali su koliko su humani građani Srpske, jer su za samo nekoliko časova uspjeli da sakupe 800.000 KM koliko košta gradnja roditeljske kuće za smještaj porodica djece oboljele od malignih bolesti koja im je prijeko potrebna.

Koncert o kojem se dugo pričalo u Banjaluci, a koji je pomjerio dotadašnje granice bio je sigurno humanitarni nastup grupe "Miligram", koji je održan 27. juna. Koncert je održan na Gradskom stadionu u Banjaluci, a od prvog izlaska na binu, pa da kraja svirke posjetioci, kojih je bilo više od 25.000, uglas su pjevali sve pjesme. Sav prihod od ulaznica doniran je za stanovništvo koje je pretrpjelo štetu u majskim poplavama.

Sjajan nastup "Loed of Dance"

Banjalučku publiku za 8. mart zabavljala je "Ju grupa", jedan od najstarijih rok sastava u regionu. Samo desetak dana kasnije mnogi su uživali u kraljevima irskog plesa. U sportskoj dvorani "Borik" irska plesna atrakcija " Loed of Dance " predstavila se 19. marta, a nastupilo je više od 40 plesača koji su publiku ostavili bez daha.

"Demofest" opravdao očekivanja

Kao i svake godine, "Demofest" je okupio sjajne demo bendove, ali i svjetski poznate sastave. Prvo veče, 17. jula, prvo su sjajnom svirkom atmosferu zagrijali poznati hrvatski pank sastav "Hladno pivo". Mile Kekin i njegova ekipa i ovaj put je je oduševila sve prisutne, a poslije njih na binu je izašao sjajni njemački bend "Guano apes" koji je svojim nastupom pokazao zbog čega su bili jedan od najpopularnijih bendova na svijetu. Drugo i treće veče nastupili su "Eyesburn", Maks Romeo i Urban, a svako veče je Kastel bio pun posjetilaca.

Prvi "Dani piva" u Banjaluci

Ljubitelji dobre svirke dugo će pamtiti avgust, u kojem je skoro svako drugo veče bilo svirki. Prvo su ljubitelji tehno zvuka mogli uživati u novom izdanju "Fresh Wave " na kojem su između ostalog nastupili mark Knight, Jeery Ropro, Yolanda be cool, ali i "Ortodoks kelts", "Zabranjeno pušenje" i "Majke".

Od 14. do 16. avgusta održani su prvi "Dani piva" u Banjaluci, a koji su nas pored piva počastili i sjajnim svirkama. Nastupili su Rambo Amadeus, Dejan Petrović sa svojim bendom, "Ju grupa", "Crvena jabuka", "Elemental" i "Divlje jagode". Ljubitelji narodne muzike mogli su da uživaju 31. avgusta u još jednom humanitarnom koncertu, a ovaj put je za to bio zaslužan Miroslav Ilić.

Kao i svake godine, u banjalučkim kafićima i klubovima moglo se uživati u dobrim svirkama zabavne i narodne muzike.

Studentske žurke

Studentski parlament Banjaluka u saradnji sa jednim od klubova organizovao je dvije večeri sjajne koncerte. Prvo veče 3. oktobra nastupili su "Zoster", Kiki Lesandrić i "Piloti", kao i Geo de Silva, a sljedeće veče tu su bili TBF, "Zabranjeno pušenje" i "The Beatshakers".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana