Mural sletio na zid zgrade

Jasmina Perišić
Mural sletio na zid zgrade

Banjaluka - Mladi umjetnici Artez i Lonac izazvali su u petak veliku pažnju Banjalučana kada su u banjalučkom naselju Borik na zidu petospratnice oslikavali mural u sklopu memorijalnog, četvrtog po redu "Flaster Graffiti Jam" festivala.

Jedan od članova Udruženja građana "Flaster" Banjaluka Petar Bilbija rekao je da je ovo prvi mural - grafit oslikan preko cijelog zida neke zgrade u Banjaluci i da će za njegovu izradu biti potrebno najmanje pet dana.

- Do sada smo na "Flaster Graffiti Jamu" oslikavali zidove i platna koja su bila izložena u Muzeju, a ove godine prvi put radimo mural. Slikaće ga dva mlada umjetnika, Artez iz Beograda i Lonac iz Zagreba - rekao je Bilbija.

Dodao je da su ovaj projekat podržali grad Banjaluka i "Banjalučka pivara".

- Grad nam je, pored finansijske pomoći, odobrio lokaciju kojom smo prezadovoljni. Zahvalni smo svima koji su nas podržali i pozvao bih one koji žele da sa nama kontaktiraju na "Fejsbuk" stranici "Flaster Graffiti Jam" - poručio je Bilbija.

Beogradski umjetnik Artez, koji već treći put učestvuje na "Flaster Graffiti Jama", rekao je da mu je čast što učestvuje na ovogodišnjem festivalu.

- Sve je jako dobro organizovano. Zidovi koje oslikavamo su sve zanimljiviji, kao i projekti, a Banjaluka će imati priliku da je ukrasimo muralom na temu "Find your Way to Fly". Nacrtaćemo jednu čudnu kompoziciju koja leti - otkrio je Artez.

Kaže da se putem interneta dogovarao sa Loncem o saradnji na ovom projektu i namjeravaju da na zidu površine od oko 170 metara kvadratnih, uglavnom sprejevima i malom količinom fasadne boje, izraze zajedničku umjetničku kompoziciju.

- Za mural će biti potrebno oko 180 sprejeva, koji imaju garanciju od 10 godina bez obzira na vremenske uslove - priča umjetnik koji je ukrašavao gradove širom Evrope, ali i Brazila i Indije i dodaje da je ovaj vid umjetnosti razvijeniji u Republici Srpskoj nego u Srbiji.

- Za divno čudo ovih murala više ima u RS nego u Srbiji. Mi u Srbiji teško izlazimo na kraj sa institucijama i dozvolama. Potrebna je gomila dokumenata i sve uglavnom ostane na nivou ideje - kazao je Artez.

Njegov kolega Lonac, koji najčešće radi u Zagrebu i Engleskoj, kaže da ovo nije tipičan grafit i da je poenta murala zajednička ideja koju svako može protumačiti na svoj način.

- U Zagrebu ima dosta ovakvih festivala, ali nedovoljno ozbiljnih. Ovaj me iznenadio, jer je profesionalno organizovan, a i skela je odlična, što nam olakšava rad. Prvi put sam u BiH i počastvovan sam pozivom - rekao je Lonac.

Banjalučanka Ljiljana Laco, koja je zastala da se divi početku rada na muralu, kaže da jedva čeka da vidi završni proizvod.

- Treba dati umjetnicima priliku da se iskažu na ovakav način, bili profesionalci ili ne. Ovo jako uljepšava grad i oduševljena sam idejom - rekla je Laco.

Umjetnost

Umjetnik Artez poručio je mladim umjetnicima da budu istrajni u svom radu.

- Može se živjeti od umjetnosti, ali ako joj se sto odsto posvetite i shvatite je kao stil života. Ako sve podredite umjetnosti uspjećete, ali to zahtijeva jako puno odricanja - kazao je Artez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana