“Mozaik prijateljstva” ruši sve barijere

Sara Bojanić
“Mozaik prijateljstva” ruši sve barijere

Udruženje građana “Mozaik prijateljstva” tradicionalno organizuje odlazak na more u Crnu Goru za 45 osoba koji koriste njihovu pomoć, a nisu u finansijskoj mogućnosti da sebi priušte ljetovanje.

Kazao je ovo za “Glas Srpske” predsjednik Udruženje građana “Mozaik prijateljstva” Miroslav Subašić i dodao da ovo putovanje organizuju već 17 godina.

- U malo mjesto Zelenika u Crnoj Gori 21. avgusta vodimo 45 osoba na deset dana. To su korisnici naše javne kuhinje, ali i lica sa invaliditetom - rekao je Subašić.

Kazao je da ovo udruženje sa svojim korisnicima tradicionalno ljetuje na Crnogorskom primorju, ali da ih je u tome prethodne dvije godine spriječila pandemija.

- U godinama prije pandemije, bili smo smješteni u jednoj privatnoj kući, nadomak plaže. Organizovali smo izlete u Igalo i Tivat, a u povratku i šetnju kroz Trebinje - kazao je Subašić.

Naglasio je da kotizacija za jednu osobu iznosi 420 KM ali da većina članova ovog udruženja sebi to ne može da priušti.

- Ovo putovanje godinama realizujemo zahvaljujući ljudima koji nam konstantno pomažu. Tako je na jednom od ljetovanja prije pandemije jedna osiguravajuća kuća osigurala sve putnike - naglasio je Subašić.

Subašić je istakao da bez ljudi dobre volje i društveno odgovornih kompanija mnogi korisnici javne kuhinje nikada ne bi mogli otići na ljetovanje.

- Svake godine želimo da povežemo korisnike dnevnog centra, socijalno ugrožene, lica oboljela od paraplegije i slabovide osobe, jer na taj način rušimo sve barijere među ljudima - poručio je Subašić.

Dodao je da im se svake godine desi pregršt različitih komičnih situacija, te da im zabave i smijeha ne manjka.

- Kući uvijek donesemo mnoštvo lijepih uspomena. Našim korisnicima na moru barem privremeno pružimo odmor i utočište od sve teže svakodnevice - rekao je Subašić.

Apel

Iz “Mozaika prijateljstva” poručili su ljudima dobre volje da im, u skladu sa mogućnostima, doniraju dio namirnica za put.

- Potrebna nam je pomoć u vidu hrane i sokova koje planiramo da ponesemo, jer tamo imamo kuhinju u kojoj pripremamo obroke - rekli su u “Mozaiku prijateljstva”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana