Motociklisti siju strah ulicama

Danijela Stokanić
Motociklisti siju strah ulicama

Banjaluka - Jurnjave snažnim motociklima, ali i izvođenje akrobacija po gradskim ulicama slike su koje se često mogu vidjeti na gradskim ulicama. Zato i nije čudno što pješaci, ali i vozači automobila, zaziru od motociklista.

Građani se žale da su im gradske ulice trkališta, posebno široki bulevari u naseljima Borik i Starčevica, kao i autoput Banjaluka - Klašnice.

- Ono što rade motociklisti je strašno. Nije bitno koje je doba dana, kada dodaju gas na svom dvotočkašu ječi pola grada. Meni je čudno što jurcaju pored sjedišta MUP-a Republike Srpske i saobraćajne policije, Bulevarom Desanke Maksimović, a niko ih ne zaustavlja. Neku noć sam gledao svojim očima kako se dva motocikla trkaju i prolaze kroz crveno svjetlo na semaforu. Ne razumijem kako ih nije strah da će izgubiti glavu ili ubiti nekog takvom vožnjom. Često se mogu vidjeti kako voze na jednom točku i izvode egzibicije na mopedima - rekao je stanovnik ulice Stevana Prvovenčanog na Starčevici Mihajlo Stojković.

Kako su objasnili u Centru javne bezbjednosti Banjaluka, za osam mjeseci 2015. godine sankcionisano je 149 motociklista.

- Za one koji prekrše saobraćajne propise kazne se kreće od 100 do 300 KM. Takođe, nesavjesni vozači mogu biti kažnjeni i sa dva kaznena boda, te zabranom upravljanja motociklom i do šest mjeseci za takozvanu "nasilničku vožnju" - objasnila je portparol CJB Banjaluka Marija Markanović.

Prema njenim riječima, ukoliko vozač činjenjem ovog prekršaja počini saobraćajnu nesreću biće kažnjen sa novčanom kaznom u iznosu od 300 do 1.000 KM, četiri kaznena boda i zabranom upravljanja motornim vozilom u trajanju i do šest mjeseci.

Predsjednik Udruženja za bezbjednost saobraćaja RS Milenko Jaćimović je istakao da ovaj problemi nije od juče.

- Pojedini bahati motociklisti ugrožavaju ne samo svoj već i živote pješaka i ostalih učesnika u saobraćaju. Kad se uporede vozači motora sa vozačima putničkih vozila može se reći da dvotočkaši znatno učestvuju u saobraćajnim nesrećama. Trebalo bi zavesti više reda, jer vozači motocikla i mopeda siju strah ulicama - kazao je Jaćimović

S druge strane, vozači motocikla ističu da se pridržavaju saobraćajnih propisa te da ima neodgovornih pojedinaca koji izvode egzibicije i jurcaju motociklom.

- Pravi bajkeri nikada u gradu ne krše saobraćajne propise. Voze brzinom koja je dozvoljena, a na auto-putevima i na moto-stazama daju sebi oduška. Isto tako nikada pravog bajkera nećete vidjeti da vozi na jednom točku ili pravi egzibicije, kao ovi mladići na mopedima. Neodgovorni pojedinci samo bacaju ljagu na nas istinske ljubitelje vožnje na motociklima - rekao je jedan od gradskih bajkera, koji nije želio da mu ime objavimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana