Moravska ulica u Kumsalama: Voda sa deponije nanosi smeće na ulicu

Jasmina Perišić
Moravska ulica u Kumsalama: Voda sa deponije nanosi smeće na ulicu

Banjaluka - Mještani Moravske ulice u naselju Kumsale ogorčeni su jer već dvije godine kubure sa blatom i vodom koja se sliva na ulicu sa obližnje deponije građevinskog otpada.

Petnaestak mještana žalilo se redakciji "Glasa Srpske" jer, kako kažu, nadležne komunalne institucije ne preduzimaju bilo šta da pomenuti problem bude riješen.

- Na deponiju, koja se nalazi na privatnoj parceli, kamioni odlažu sve vrste građevinskog otpada, koji iskipavaju odmah uz asfaltni put u koji smo uložili vlastita sredstva. Sa te deponije se prljava voda sliva i poplavi ulicu. To je pogotovo evidentno kada padne kiša. Ne znamo čiji kamioni odlažu otpad, ali smo jedno vrijeme često viđali kamione preduzeća "Grande Trivić" - rekao je stanovnik Moravske ulice Đuro Stanojević.

Kako je istakao, zbog problema koji je evidentan već dvije godine žalili su se i komunalnoj policiji.

- Komunalni inspektori su dolazili bar 20 puta i nikada se ništa nije promijenilo. Ne vrijedi više ni da ih zovemo, ali neko mora da reaguje. To jeste privatni plac, za koji očigledno niko ne mari dok tu dolaze razni kamioni. Čim kiša padne, od prljavih tragova guma i lokava koje narastu i do desetak centimetara mučimo se da dođemo do svojih kuća. Postavljamo kamenje preko kojeg skakućemo da bismo mogli proći - kazao je Stanojević.

Njegov komšija Mićo Vujmilović kaže da je najgore u jesen i zimu kada zemlja omekša.

- Najviše mi je žao djece koja idu u školu. Sva se zaprljaju čim naiđu pored deponije. Nama nije bitan izgled te parcele, za koju ne znamo ni čija je niti nas zanima. Neka odlažu otpad, ali neka ga odmaknu od glavnog puta i naprave kanal da se voda slijeva u njega, a ne po putu - kaže Vujmilović.

Iz Komunalne policije su rekli da u skorije vrijeme nije bilo prijava građana zbog ovog problema.

- To je građevinska deponija koja sa nalazi na privatnoj parceli čiji je vlasnik preduzeće "Trio trejd" - rekli su u Komunalnoj policiji.

U "Trio trejdu" tvrde da nemaju nikakve veze sa tom parcelom niti sa otpadom koji se tamo odlaže.

Direktor preduzeća "Grande Trivić" Tomislav Trivić rekao je da je nekada odlagao šljunak na toj parceli, ali da to ne radi više jer je kupio plac za te namjene prije više od godinu.

- Meni je taj plac besplatno ustupilo jedno staro transportno preduzeće, koje je kasnije taj plac prodalo. Ne znam kome, ali, u svakom slučaju, vlasnik ne brani da se tamo pravi deponija ili možda nije ni upoznat s tim. Evidentno je da kamioni i dalje tu dovoze otpad, ali to sigurno nisu moji kamioni - kazao je Trivić.

Beton

Đuro Stanojević se požalio da se na livadi nedaleko od deponije peru i cisterne iz obližnje fabrike betona.

- Cisterne rasipaju beton okolo, a dio betona je završio i na biciklističkoj stazi blizu nadvožnjaka, gdje je i otvrdnuo. I komšija i ja smo pali sa bicikla zbog betonskih ispupčenja na stazi - kazao je Stanojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana