Mobilnim kamerama protiv divljih deponija

Aleksandra Todorović
Mobilnim kamerama protiv divljih deponija

BANjALUKA - Nepropisno odlaganje otpada problem je s kojim se grad bori godinama, a trenutno najkritičnije područje na kojem nesavjesni pojedinci bacaju smeće nalazi se kod autobuskog stajališta u Lazarevu, gdje se okreće autobus na trasi 13A.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar kazao je za “Glas Srpske” da se postavljanje mobilnog sistema nadzora pokazalo kao najbolje rješenje, ali da zbog problematične lokacije u Lazarevu nije lako naći adekvatan način da kamera snimi počinioce.

- Zbog tehničkih problema teško je postaviti mobilnu kameru na pravom uglu u Lazarevu. To nam je gorući problem i nastojimo da ga u što skorijem periodu riješimo - rekao je Bilčar.

Video-nadzor uspostavljen je na više lokacija na kojima je zabilježena pojava da nesavjesni građani, pa čak i pojedina preduzeća, na nepropisan način odlažu kabasti i građevinski otpad te bijelu tehniku.

- Radi se o savremenim sistemima video-nadzora koji pokrivaju područja u realnom vremenu, a zapisi sa kamera se svakodnevno pregledaju i šalju Odjeljenju komunalne policije na dalje postupanje - istakao je Bilčar.

Sistemi su postavljeni i na Krčmaricama, u Dragočaju, u ulici Frana Supila te na početku nadvožnjaka prema “Meridijanu”.

- Istaknuti su znakovi koji upućuju na to da je zabranjeno nepropisno odlaganje otpada i da je područje pod video-nadzorom - rekao je Bilčar te dodao da je planirano postavljanje još tri sistema u najkritičnijim naseljima.

Bilčar je kazao da je razumljivo da je građanima skupo da angažuju kamion “Čistoće”, koji bi odvezao možda samo jedan trosjed, frižider ili televizor, i zato je u dogovoru sa ovim preduzećem napravljena mogućnost da po cijeni od deset KM, na poziv građana, bude odvezen otpad iz kuće ili dvorišta.

- Dovoljno je pozvati “Čistoću”, uplatiti iznos od deset KM sa PDV-om i oni će odvesti otpad na deponiju. Mislim da je to dobra cijena, naročito ako uzmemo u obzir da se šest maraka plaća deponovanje na Gradsku deponiju - navodi Bilčar.

Ipak, ova mogućnost nije dala željene rezultate pa je grad nastavio borbu sa nesavjesnim zagađivačima postavljanjem sistema video-nadzora.

- Postavljanjem mobilnih kamera smanjene su količine otpada na određenim lokacijama gdje se one nalaze, ali su se počinioci preselili u druga naselja, gdje nema nadzora - zaključio je Bilčar.

Najavili su da će se u narednim danima još intenzivnije boriti protiv divljih deponija putem vanrednih nadzora komunalne policije.

Akcija

Iz Odjeljenja za komunalne poslove podsjećaju da je u proljetnoj akciji uređenja grada, u kojoj su građani imali priliku da se besplatno riješe kabastog otpada, prikupljeno više od 410 tona smeća.

- Dvije divlje deponije na Laušu i u Česmi su uklonjene u nastojanju da bude riješen problem koji na ovim lokacijama zbog nesavjesnih pojedinaca traje već godinama - kazali su iz odjeljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana