Mliječni zubi veoma važni za zdravlje

Nevena Reljić
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja Banjaluka pruža usluge preventivne, dječje i opšte stomatologije, a jedini u Srpskoj imaju i ambulantu za pacijente pozitivne na “kovid”.

Načelnik Službe za stomatološku zdravstvenu zaštitu dr Zoran Gvozden rekao je za “Glas Srpske” da je ova ambulanta smještena u OŠ “Vuk Karadžić”.

- Pacijenti pozitivni na virus korona mogu zakazati pregled pozivom na brojeve 051/247-362, 051/247-341, 051/247-334 i 065/671-702, a intervencije obavljamo u školskoj ambulanti - rekao je Gvozden. Naglasio je da u sklopu Službe za stomatološku zdravstvenu zaštitu radi devet ambulanti dječje i preventivne stomatologije.

- Ambulante su raspoređene u devet osnovnih škola na području grada i pružaju stomatološke usluge djeci i omladini do 19 godina. Vadimo i popravljamo zube, pravimo proteze za ispravljanje zubića te liječimo stalne zube sa nezavršenim rastom korijena i pružamo druge usluge - kazao je Gvozden.

Dodao je da je najveći problem kod djece karijes mliječne dentacije.

- Ustaljeno je mišljenje da mliječni zubi nisu važni, ali oni su i te kako bitni za opšte zdravlje, tako da se moraju popravljati. Sa djecom je teško raditi, ali i najljepše - rekao je Gvozden.

Naglasio je da usluge konzervativne stomatologije pokriva Fond zdravstvenog osiguranja.

- To su, recimo, usluge popravke i vađenja zuba i na njih imaju pravo svi osiguranici i to djeca do 15 godina i stariji od 65 godina besplatno, kao i određene socijalne kategorije, porodice poginulih boraca, dobrovoljni davaoci krvi... Ostali osiguranici plaćaju 50 odsto učešća - istakao je Gvozden i dodao da služba posjeduje i savremenu stomatološku laboratoriju.

Pružaju i komercijalne usluge iz estetske stomatologije i stomatološke protetike, uz pomoć najsavremenije opreme i visokokvalitetnih materijala.

- Komercijalne usluge su metalokeramičke krunice i mostovi, izrada bezmetalnih krunica i mostova, izrada kombinovanih protetskih radova, totalne proteze, parcijalne pločaste proteze, parcijalne skeletirane proteze i keramičke ljuspice - rekao je Gvozden.

Dodao je da građani ove usluge mogu plaćati u 12 mjesečnih rata. Cijene su niže nego u privatnim stomatološkim ordinacijama, a kvalitet je vrhunski. Gvozden ističe da postoji “fama” da je teško doći do stomatologa u Domu zdravlja, ali da to nije istina.

- Ispred Poliklinike postoji trijažni punkt, gdje treba popuniti informativni obrazac i do nas dolazite za deset minuta - rekao je Gvozden.

Sterilizacija

Na inicijativu dr Zorana Gvozdena Služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja dobila je vertikalni autoklav od sto litara.

- Ovo je vid najsavremenije sterilizacije. Sve instrumente koje koristimo pri pregledu otpakujemo pred pacijentima, što je još jedan razlog da nas posjete - rekla je Snježana Mijić, medicinska sestra u Službi za stomatološku zdravstvenu zaštitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana