Mladost i ljepota na maturskim panoima

Sanja Amidžić
Mladost i ljepota na maturskim panoima

Banjaluka - Lijepa i nasmijana lica maturanata na panoima sa fotografijama tradicionalno u maju ukrašavaju brojne izloge u Gospodskoj ulici. Oni privlače pažnju i bude emocije kod većine prolaznika u najpopularnijoj gradskoj ulici.

Roditelji, bake, deke, rodbina, drugari i oni koji i ne poznaju maturante rado zastajkuju pored izloga da vide fotografije svršenih srednjoškolaca koji kreću na nove staze života.

Maru Malešević zatekli smo juče u Gospodskoj ulici kao zagleda u pano sa maturantima Gimnazije. Kaže da je došla da vidi sliku unuke Milice i njenih dosadašnjih školskih drugara.

- Banjaluka je u proljeće najljepša, a ova naša djeca, naši maturanti, su istinski ukras proljeća i grada. Oni su u najljepšim godinama i lijepo je vidjeti mladost koja tek treba da zakorači u život. Oni su naš ponos i sa ovih izloga, sa maturskih panoa sijaju naša sunca - kazala je ushićena baka Mara Malešević.

Grupa dječaka i djevojčica okupljena oko panoa učenika Ekonomske škole kaže da su fotografije srednjoškolaca završnih razreda uljepšale izloge te da je svaki pano lijep na svoj način.

- Posebno mi se sviđaju panoi na kojima fotografije učenika prate i slike zanimanja ili škole koju su završili. Nijedan pano nije isto dizajniran, što im daje posebnu čar. Ovako ćemo i mi dogodine - kazala je učenica trećeg razreda Tehnološke škole Dragana Mišić.

Njen prijatelj Miloš Bošnjak je rekao da otkako ide u srednju školu rado obiđe panoe maturanata, jer će i sam sljedeće godine biti prepušten pogledu brojnih građana.

- Izlaganje panoa na ovakvim mjestima dobra je ideja za promociju mladih ljudi i treba je slijediti i u narednom periodu - rekao je Bošnjak.

Na području grada ima 12 državnih i četiri privatne srednje škole, koje svake godine na životni put izvedu na hiljade mladih ljudi. Taj period ostaje u sjećanju svakog čovjeka, jer se vrijeme kada se odrasta i postaje punoljetan nikada neće ponoviti.

Maturske večeri

Maturanti svih srednjih škola tokom ovog i narednog mjeseca maturskim večerima, koje počinju sutra i traju do 5. juna, obilježiće kraj najljepšeg i najbezbrižnijeg perioda u životu. Prvi će na proslavu učenici Građevinske škole, dok će u petak, 15. maja, matursko veče imati Ekonomska škola. Posljednju u nizu proslava matura imaće učenici Centra za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora i Centra “Zaštiti me” u petak, 5. juna.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana