Mladi idejama obogaćuju Banjaluku

Katarina Šaponja
Mladi idejama obogaćuju Banjaluku

“Dani studenata”, sportske avanture za mlade pustolove, muzički prosperitet, besplatne instrukcije, samo su neki od projekata koji bi trebalo da doprinesu boljem položaju mladih, a za čiju realizaciju je iz gradske kase izdvojeno 98.000 maraka.

Iz Gradske uprave ističu da je Odjeljenje za društvene djelatnosti objavilo dva javna poziva koja se odnose na sufinansiranje omladinskih aktivnosti u gradu u tekućoj godini.

- Na javni poziv za sufinansiranje projekata omladinskih organizacija i organizacija za mlade pristiglo je 19 projektnih prijedloga, koje je razmatrala komisija, a podržano je 17 njih u ukupnom iznosu od 55.000 KM - istakli su iz Gradske uprave.

Dodaju da su na javni poziv za sufinansiranje projektata omladinskih organizacija, organizacija za mlade i udruženja građana u Domu omladine pristigla 23 prijedloga, koje je razmatrala komisija, a podržano je 15 projekata u ukupnom iznosu od 43.000 KM.

- Sa izabranim omladinskim organizacijama, organizacijama za mlade i udruženjima građana koji će realizovati projekte biće zaključeni ugovori - naveli su iz grada.

Potpredsjednica Unije studenata Republike Srpske Ana Sibinčić kazala je kako su uvijek nailazili na podršku grada, pa tako i za ovaj projekat.

- Naš projekat je vezan za već tradicionalnu manifestaciju “Dani studenata” banjalučkog Univerziteta koja okuplja oko 10.000 studenata. Počevši od 2017. pa do danas, ovaj projekat predstavlja najveću studentsku manifestaciju u regionu, a i šire - kazala je Sibinčićeva.

Kako ističe, ovo je projekat velikog obima te obuhvata deset dana neprekidne realizacije, shodno tome ovim iznosom planiraju da finansiraju troškove otvaranja “Dana studenata”, kao i sportske i edukativne aktivnosti tokom same manifestacije.

- Jedna od najznačajnijih aktivnosti je Dan otvorenih vrata Univerziteta u Banjoj Luci, gdje dolaze učenici završnih razreda srednje škole i imaju priliku da se upoznaju sa budućim fakultetima kroz prezentacije od strane studenata kao i obilaske željenih fakulteta - istakla je Sibinčićeva.

Portparol i projekt koordinator prganizacije “Perpetuum mobile - Institut za razvoj mladih i zajednice” Sonja Milinčić istakla je da je projekat za koji su se prijavili nastavak i dio programa koji sprovode već nekoliko godina.

- U okviru projekta glavni fokus je na besplatnoj instruktivnoj nastavi, koju realizujemo u Domu omladine od 2021. godine. Ova nastava je osmišljena tako što studenti koji žele da pomognu učenicima da savladaju gradivo jednom sedmično održe čas iz predmeta za koji se pokaže potreba - kazala je Milinčićeva.

Vodeći se dosadašnjim iskustvom, kako ističe, najveća je potreba za časovima matematike, engleskog i njemačkog jezika, te fizike.

- Besplatna instruktivna nastava se održava za đake osnovnih i srednjih banjalučkih škola i na ovaj način kontinuirano pomažemo učenicima da poboljšaju ocjene i zavole učenje - pojasnila je Milinčićeva i dodala da, sudeći po povratnim informacijama koje dobijaju od roditelja, ovi časovi su veoma značajni za učenike, jer pored znanja stiču i nove prijatelje.

 “Budi muško”

Prema riječima Sonje Milinčić, osim besplatne instruktivne nastave, aktivnosti koje dijelom sprovode u Domu omladine su redovni sedmični sastanci “Budi muško” kluba Banjaluka.

- “Budi muško” klub je dio većeg programa pod nazivom “Inicijativa mladića”, u okviru kojeg mladi iz Banjaluke rade na promociji zdravih životnih stilova, prevenciji nasilja, kreiranju i realizovanju kampanja

koje ukazuju na ove teme, te organizuju različite radionice - istakla je Milinčićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana