Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada, za “Glas Srpske”: Potrošenu godinu teško ćemo da nadoknadimo

Darko Momić
Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada, za “Glas Srpske”: Potrošenu godinu teško ćemo da nadoknadimo

Nakon što je prošao period adaptacije na novu političku situaciju u gradu, koji je trajao sedam-osam mjeseci, ušlo se u neki mirniji tok i tek ćemo vidjeti da li će biti rezultata, ali Banjalučani ne mogu biti zadovoljni onim što su gledali u protekloj godini.

Kazao je ovo u intervjuu za novogodišnji broj “Glasa Srpske” predsjednik Skupštine grada Banjaluka i funkcioner SNSD-a Mladen Ilić.

On je dodao da zbog svega što se dešavalo protekla godina zaslužuje naziv - potrošena.

- Potrošena i politički i kada je riječ o realizaciji projekata i svemu drugom što je trebalo da se uradi. Uz najbolju volju i razumijevanje i čak kada bi sve išlo onako kako hoćemo, teško da ćemo nadoknaditi potrošenu godinu - kaže Ilić u intervjuu za “Glas Srpske”.

GLAS: Kada govorite o tom periodu adaptacije, gradonačelniku kao da je trebalo vremena da se iz uloge opozicionara prebaci u ulogu nekoga ko je vlast?

ILIĆ: I sam gradonačelnik je to priznao. Mnogo lakše je biti opozicija, hodati po selima i kritikovati vlast, a druga stvar je kada se od vas očekuje da sve te stvari riješite. Bojim se da gradonačelnik trenutnu funkciju posmatra samo kao period do nekih narednih ciljeva.

GLAS: Skupština grada nikad nije bila više prisutna u javnosti kao u protekloj godini. Je li to dobro ili loše i ko je za to “kriv”?

ILIĆ: Mi smo znali da će biti tako. Gradonačelnik, koji u svom djelovanju i politici mnogo polaže na gledanost, takav način djelovanja je preselio u gradski parlament. Zbog toga je u nekim momentima i nekim ponašanjem degradiran gradski parlament, jer je zbog pojedinaca znala otići ružna i pogrešna slika iz parlamenta. U hodnicima Gradske uprave nisu baš takve slike, jer kada se ugase kamere, svi spuste ton, ali to građani ne vide, oni vide onaj drugi dio koji je znao biti i jako mučan.

GLAS: Da li je javnost stekla dobru ili lošu sliku o gradskom parlamentu?

ILIĆ: Prirodno je da postoji veliko interesovanje javnosti, ali ne može se dati generalna ocjena da li je slika koja je otišla dobra ili loša. Građani će donositi sud i siguran sam da će praviti razliku između pojedinaca, bez obzira na to kojoj političkoj opciji pripadaju.

GLAS: Koji je najznačajniji akt koji je izašao iz Skupštine, ako se ne računa budžet?

ILIĆ: Uglavnom je sve usko vezano za finansije i određena davanja. U nekim populističkim metodama i jedne i druge strane doveli smo sebe u situaciju da smo dobar dio novca podijelili narodu kroz jednokratna davanja, za prevoz penzionera, besplatne udžbenike ili nešto treće. Dakle, netipično za ranije godine novac je na taj način dat narodu, a kako će narod to da shvati, pokazaće izbori. U svakom slučaju, došlo je do određenih promjena u načinu funkcionisanja grada, ali ne mogu posebno da izdvojim nijedan skupštinski akt.

GLAS: Kako odgovarate na primjedbe da je zbog tih jednokratnih davanja, Gradska uprava pretvorena u centar za socijalna davanja?

ILIĆ: Ovaj saziv gradske Skupštine upao je u te populističke metode koje je i u rad Skupštine, ali i uopšte u političko djelovanje unio gradonačelnik. Skupštinska većina je odlučila, da tako kažem, da na to odgovori amandmanima koji su išli u pravcu jednokratnih davanja. Na to smo bili motivisani i svim onim kroz šta su prošli zdravstveni radnici, tako da jednokratna pomoć predstavlja i jedan vid zahvalnosti za žrtvu koju podnose. Drago mi je kada vidim da su se i druge lokalne zajednice povele za našim primjerom.

GLAS: Kakvi su generalno odnosi na relaciji Skupština - gradonačelnik?

ILIĆ: Svaki gradonačelnik mora pregovarati sa skupštinom. U Banjaluci su 20 godina bili iz iste strukture, pa su gradonačelnici opet pregovarali i uvažavali Skupštinu i pojedine odbornike. Bojim se da je nova administracija smatrala da može preko koljena lomiti neke stvari i da im Skupština neće biti potrebna. S druge strane, znam da nije uobičajeno da većina nedolaskom bojkotuje rad parlamenta, ali mi smo to uradili samo da pokažemo da princip ucjena i prijetnji nije normalan.

GLAS: Gradonačelnik je usvajanje rebalansa budžeta bez glasova SNSD-a nazvao većom pobjedom od pobjede na izborima. Kako to komentarišete?

ILIĆ: To je bila jedna “vin-vin” situacija za gradonačelnika, jer su bile moguće dvije mogućnosti. Jedna je da se usvoji rebalans i omogući mu se upravljanje sredstvima, a druga je da se ne usvoji i da on govori kako ga Skupština opstruiše. Usvajanjem rebalansa loše upravljanje gradom je ispeglano.

GLAS: Da li je glasanje odbornika SP-a i US-a za rebalans poremetilo odnose u koaliciji?

ILIĆ: Pokrenulo je određena pitanja, ali zaista nije narušilo odnose i sve to je “leglo na svoje”. Mi smo i na ranijim sjednicama različito glasali po određenim tačkama. Bilo bi neprirodno da to postane praksa, ali svjedoci smo da to nije tako.

GLAS: Kako mimo kamera i između sjednica funkcionišu predsjednik Skupštine i gradonačelnik?

ILIĆ: Mi nemamo neku stalnu komunikaciju, ali funkcionišemo. Smatram da bi ta komunikacije mogla da bude bolja i da bi time i poslovi koje radimo bili kvalitetniji. Ja lično nisam prepreka za tako nešto.

Kampanja

GLAS: Ulazimo u izbornu godinu, kako će to uticati na funkcionisanje grada?

ILIĆ: Imam osjećaj da kampanja u Banjaluci nije uopšte prestajala, jer je cijela ova godina djelovalo kao kampanja. Izborna godina će dodatno umoriti građane, pogotovo u Banjaluci, neće biti nimalo jednostavna kada vidimo sve što se dešava na svim nivoima vlasti. Iz ugla funkcije na kojoj se nalazim, neću dozvoliti da skupštinska govornica bude bilo čija tribina i mjesto gdje će voditi kampanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana