Mlada umjetnica Dragana Kuzmanović izrađuje nakit: Lutanje svijetom mašte stvara unikate

Maja Stanojević
Mlada umjetnica Dragana Kuzmanović izrađuje nakit: Lutanje svijetom mašte stvara unikate

BANjALUKA - Ručno rađene minđuše, ogrlice, prstenje ali i obilježivači za knjige, proizvod su mašte i umješnosti mlade Banjalučanke Dragane Kuzmanović.

Priča o njenom kreativnom svijetu počela je prije četiri godine kada je ova dvadesettrogodišnja umjetnica krenula da pravi nakit, kako kaže “za svoju dušu”.

- Sve je počelo tako što u prodavnicama nisam mogla da nađem zanimljiv nakit koji bih nosila, pa sam ušla u avanturu pravljenja nakita.  Nastojala sam  da realizujem kreativne ideje - rekla je Kuzmanovićeva za “Glas Srpske”.

Nakon što je izradila prve komade nakita i potom ih “pronosala”, dobila je samo komplimente od svoje okoline. Ubrzo su stigli i prvi zahtjevi i želje prijateljica i rodbine da i njima napravi nešto slično. Ubrzo je počela da objavljuje slike unikatnog nakita na društvenim mrežama.

- Oglašavajući se na “Instagramu” pod nalogom “Lutajuće kreacije”, odlučila sam da radom i umijećem usrećim i sve druge ljude koji prepoznaju ljepotu - naglasila je ova kreativka.

Objasnila je i zašto je svoju radionicu nazvala “Lutajuća kreacija”.

- Prvi razlog je zato što na inspiraciju gledam kao nešto neuhvatljivo. Ona je u jednom trenutku tu, a već u drugom je nema. Drugi razlog je moja vizija da taj nakit “zaluta” širom svijeta, što sam djelimično i ostvarila - kazala je Kuzmanovićeva.

Istakla je kako teži da podari život svakom detalju na unikatnim proizvodima.

- Osnovni materijal koji koristim pri izradi je kristalna smola čije sušenje oduzima dva do tri dana. Svaki put nestrpljivo iščekujem da određeni komad bude završen - kazala je ova mlada Banjalučanka.

Istakla je da prije nego što upotrijebi kristalnu smolu, uređuje medaljon ili kalup uz pomoć cvijeća, biljaka ili posebno dizajniranih sličica koje, kada se dobro ukomponuju sa podlogom, predstavljaju pravo malo umjetničko djelo.

- Često mi pažnju privuče i neka biljka koja na prvi pogled ne izgleda primamljivo, a koja, na kraju, upotpuni jednu posebnu ogrlicu, prsten ili narukvicu - rekla je Kuzmanovićeva.

Dodala je da je nedavno počela praviti i sopstvene kalupe što joj omogućava da stvara još neobičnije kreacije.

Dodala je da se kupci uglavnom traže ogrlice po želji, ali da se u posljednje vrijeme kupuju i obilježivači za knjige što pokazuje da su knjige još na cijeni.

Opiranje kiču

Za unikate Dragane Kuzmanović zainteresovani su mnogi koji cijene umjetnost i istinski uživaju u njoj.

- Zainteresovani su ljudi koji su po izgledu i ponašanju svoji i koji se odlučno opiru kiču ali opšteprihvaćenim normama - pojašnjava mlada umjetnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana