Mještani Zalužana zabrinuti: Divlja deponija leglo zmija

I. Pilipović foto: V. Stojaković
Mještani Zalužana zabrinuti: Divlja deponija leglo zmija

Banjaluka - Divlja deponija u Zalužanima svakodnevna je mora stanovnika ulice Put srpskih branilaca, jer je postala leglo zmija. Upravo najezda gmizavaca natjerala ih je da potraže pomoć novinara i gradskih institucija.

Mještani tvrde da se deponija nalazi na privatnom placu i dijelu puta koji nije asfaltiran. Nastala je prošle godine, kada je dovezeno 20 kamiona građevinskog otpada. Kažu da su odmah slučaj prijavili nadležnim organima, ali da oni ništa nisu preduzeli.

- Narod je počeo da na ovu divlju deponiju baca sve i svašta od raznih stvari do mrtvih pilića. Hrana, visoka trava, uz toplo vrijeme odlični su uslovi za razmnožavanje zmija. Plašim se za sve nas mještane ulice, a posebno za unučad - rekao je Nenad Savić, kojem je deponija tri metra od ulaza u dvorište.

On tvrdi da je i ranije dovožen otpad i ostavljan nešto dalje od sadašnje deponije.

- Ovdje je planiran put širine 12 metara. Međutim grad nam je asfaltirao svega tri metra. Onda se neko dosjetio pa je dovozio šut i drugi građevinski otpad na onaj dio puta koji nije asfaltiran. Tada mi je po fasadi i dvorištu bio debeli sloj prašine. To smo donekle i podnosili, ali sada, kada su se i zmije pojavile, dara je prevršila mjeru. Gradske vlasti moraju nešto hitno da preduzmu - kazao je Savić.

Njegova komšinica Nevenka Radanović priča da ljudi iz drugih ulica i okolnih naselja dovoze smeće na ovu divlju deponiju.

- Zbog ostataka hrane su se očigledno razmnožili glodari, a za njima su došle i zmije. Prije par dana sam ašovom ubila jedenu. Ne znam da li je otrovnica, ali sama pojava zmija izaziva strah - rekla je Radanovićeva.

Iz komunalne policije kažu da su utvrdili postojanje divlje deponije u ulici Put srpskih branilaca broj 151.

- Kontrola je izvršena po prijavi građana. Vlasniku zemljišta je naloženo da u roku od pet dana izvrši uklanjanje deponije - rekli su u komunalnoj policiji.

Istakli su da će po isteku roka biti ponovljena kontrola da bi bilo utvrđeno da li su izvršene naložene mjere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana