Mještani Priječana muku muče sa infrastrukturom

Jasmina Salopek
Mještani Priječana muku muče sa infrastrukturom

BANjALUKA - Nedavno obnovljena saobraćajnica u Priječanima, na čiju gradnju su mještani ovog naselja čekali gotovo godinu, počela je da propada, a zbog klizišta, koje se ponovo pojavilo, ugrožena je bezbjednost učesnika u saobraćaju.

Mještani kažu da je ulegnuće veliko te da, ako automobil naiđe malo brže, može da dođe do saobraćajne nesreće, jer vozači na ovakvom putu lako gube kontrolu nad vozilom.

Stanovnica Banjaluke Marija Lakić rekla je za “Glas Srpske” da je minulog vikenda išla na izlet prema ovom naselju te da se iznenadila kada je naišla na ulegnuće.

- Naletjela sam automobilom na pukotine na kolovozu koje su me izbacile u drugu traku. Srećom niko nije naišao iz suprotnog smjera, a ne želim ni da pomišljam šta je moglo da se desi - ispričala je Lakićeva.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Priječani David Ponorac istakao je za “Glas” da se klizište pokrenulo nekoliko mjeseci poslije završetka radova.

- Saobraćajnicu od 250 metara završili su u avgustu prošle godine, a samo mjesec i po nakon toga se pojavilo klizište - rekao je Ponorac.

Prema njegovim riječima, klizište se pojavljuje već četvrti put, ali prvi put od rekonstrukcije.

- Problem rješavaju preasfaltiranjem i nikako drugačije - naveo je Ponorac.

Dodao je da se pojavilo još jedno klizište, niže ovog na putu, iz pravca grada prema Priječanima.

- Imamo klizište sa lijeve strane kod autobuske stanice zbog čega se urušila i platforma stanice - istakao je Ponorac.

Ovo nisu jedini problemi Priječana, osim klizišta koja su se pojavila brzo poslije rekonstrukcije i svečanog otvaranja, mještani, a naročito djeca, ne mogu bezbjedno da se kreću trotoarom zbog izvaljenih ograda.

Ponorac ističe da je jedan dio ograde oštećen ulegnućem od klizišta, a drugi zbog čestih saobraćajnih nesreća.

- Imamo problem sa vodama koje se nakupljaju na saobraćajnici i onda prilikom niskih temperatura taj dio puta se zaledi pa vozači udare vozilom - kazao je Ponorac.

Kako je rekao, probleme su odmah prijavili Gradskoj upravi, pismenim, ali i putem telefona.

- Zamolili smo ih da hitno izađu na teren. Desetinu puta smo prijavljivali telefonski, a zvanično dva puta - navodi Ponorac i pojašnjava da su službe izašle na teren samo da uvide situaciju, ali da još niko nije počeo da radi na sanaciji problema.

Sanacija

Sanacija klizišta u okviru Hilandarske ulice (put za Priječane) počela je krajem prošle godine. Kako su tada naveli iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve, na ovoj lokaciji pojavilo se klizište, koje je oštetilo ogradu sa parapetnim zidom i dio pješačke staze.

- Stručna ekipa Gradske uprave, zajedno sa izvođačem i nadzorom, sagledala je stanje, utvrdila dinamiku i korake za sanaciju - naveli su iz Odjeljenja ističući da je cilj sanacije prevencija daljih oštećenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana