Mještani Motika najavljuju protest jer nema kraja rekonstrukciji ulice i mostića

Miloš Vasiljević
Motike
Foto: Grad Banjaluka | Motike

BANjALUKA – Stanovnici banjalučkog naselja Motike nezadovoljni su najavom gradskih vlasti da će uklanjanje starog i izgradnja novog mosta preko Široke Rijeke, u okviru rekonstrukcije ulice Kralja Aleksandra I Karađorđevića, trajati još skoro tri mjeseca, zbog čega najavljuju proteste.

Odjeljenje za saobraćaj i puteve banjalučke Gradske uprave obavijestilo je, naime, juče građane da će od sutra, 16. februara od osam časova, biti obustavljen saobraćaj za sva vozila u ulici Kralja Aleksandra I Karađorđevića na mostu preko Široke Rijeke (Rakovac) prema Motikama, zbog izvođenja radova uklanjanja starog i izgradnje novog mosta. Predviđeno je da radovi na izgradnji mosta, odnosno obustava saobraćaja traje 85 dana.

Mještani navode da je rekonstrukcija djela ulice u dužini od kilometar počela još 7. septembra prošle godine i da su svi radovi trebali da budu gotovi 6. marta.

Kažu da im nije jasno zašto će radovi na novom mostiću, koji je naglašavaju, dužine dvadesetak metara, trajati čak skoro tri mjeseca i poručuju da ne žele da idu zaobilaznim putevima i gube i vrijeme i novac.

Mještanin Dragan Petrić rekao je za “Glas“ da je rok za  završetak radova sanacije mostića bio 6. mart.

-  Dobili smo upute da se ide alternativnim putem na  Drakulić  i Saračicu. To znači  svi koji idu na posao ili u školu moraju ustati najmanje pola sata ranije. Uz to, potrošnja goriva biće veća, a auta su nam već pohabana. Neka nešto improvizuju - prvo da nam omoguće prolazak pa onda da ruše. U suprotnom biće blokada i protesti. I mi plaćamo poreze, komunalne naknade, takse za puteve ali ne zaslužujemo ovakav tretman  - rekao je Petrić.

Stanovnik Motika Dejan Tovilović kaže da su Motike jedno od naselja  u kojem je u posljednjih nekoliko godina došlo do naglog  naseljavanja i na stotine automobila  svakodnevno ide tim putem prema gradu, pa zatvaranje saobraćajnice za neprihvatljivo.

-Izgradnja jednog kilometra puta počela je 7. septembra  prošle godine. U pitanju je nastavak rekonstrukcije ulice kralja Aleksandra  Karađorđevića iz pravca Petrićevca prema Motikama. U tom vremenskom periodu, kako nam je rečeno, trebalo je da bude izgrađen i most. Nadležni nas sada obavještavaju kako će za gradnju mostića  od dvadesetak metara trebati narednih 85 radnih dana - rekao  je Tovilović.

Prema njegovim riječima, ovo će stvoriti dodatne probleme mještanima koji svakodnevno idu u grad.

 - Sve će to uraditi na način da glavnu saobraćajnicu zatvore za sve  automobile  i da nas preusmjere po lokalnim brdima i  naseljima gdje su saobraćajnice uske. To je za nas neprihvatljivo, jer smo nekoliko  kilometara od grada a moraćemo da putujemo i po pola sata duže – rekao je Tovilović.

Roditelje djece koja idu u školu zabrinuti su za njihovu bebjednost. Jedna mještanka Motika kaže da privremeni most za pješake, koji je već napravljen blizu sadanjeg mosta ne djeluje bezbjedan.

-Naša djeca treba da prolaze tim putem, a metar od njih bager ruši most. Primorani samo da idemo alternativnim pravcima koji su isto tako propali i na kojem rupe stoje godinama. Mora se pronaći zajedničko rješenje koje će  odgovarati i mještanima  i izvođaču radova  - rekla je mještanka Motika S.T.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Motike Dragan Ciganović kaže da šest godina hodaju u blatu, jer put parcijalno radi, a mono je i drugih problema koji ih muče.

Gradski menadžer Bojan Kresojević, rekao je za “Glas Srpske“ da će posjetiti ovo naselje večeras te razgovarati o problemima koji muče stanovnike Motika.

 - Bićemo večeras sa građanima od 18 časova na licu mjesta da porazgovaramo o njihovim stavovima i problemima, šta smatraju da nije optimalno i da na licu mjesta preduzmemo korake, te da relaksiramo situaciju. Biće to prilika da i oni nas upoznaju  da vidimo šta je za njih najveći problem i šta možemo preduzeti – rekao je Kresojević.

Iz resornog odjeljenja za saobraćaj i puteve pozvali su na oprez i razumijevanje svih učesnika u saobraćaju.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana