Mještani Ljubačeva mjesecima kubure sa nestašicom vode

Katarina Šaponja
Mještani Ljubačeva mjesecima kubure sa nestašicom vode

BANjALUKA - Ljetne temperature ove godine svakako su nepodnošljive, ali kada na to dodamo i nestašicu vode, dovedemo se do situacije da nemamo mogućnost da ispunimo ni osnovne ljudske potrebe.

Ovako pričaju mještani dijela Ljubačeva koji naglašavaju da problem sa snabdijevanjem vodom imaju od polovine aprila pa tako neka domaćinstva vodu nemaju mjesecima, a pojedina dobiju vodu na par sati.

Član Savjeta mjesne zajednice Ljubačevo Radenko Vujasin istakao je kako se mještani veoma teško snalaze te moraju plaćati cisterne sa vodom kako bi preživjeli.

- Velika je ogorčenost među mještanima, jer 152 borca žive u ovom selu, od čega su njih 52 ranjena u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu - naveo je Vujasin te dodao kako je mještanima teško kada cijeli dan rade na njivi i dođu kući, a nemaju vode da se okupaju.

Prema njegovim riječima, za to vrijeme na televiziji stalno gledaju otvaranje obnovljenih ulica, parkova i modernizovanje, dok su 19 kilometara od grada suve slavine.

- Obraćali smo se nadležnim institucijama, ali oni ne slušaju narod. Imali su četiri godine da poprave kvarove, a ništa nisu uradili o tom pitanju - pojasnio je Vujasin.

Kako kaže, narod je spreman da izađe na proteste i blokira puteve ukoliko nadležni uskoro nešto ne preduzmu o tom pitanju.

- U martu i maju sa “Vodovodom” smo imali zbor građana cijele ove regije, gdje su nam samo zamazali oči, a vode još nema - rekao je Vujasin.

S druge strane, iz preduzeća “Vodovod” navode kako je ista situacija iz godine u godinu te kako nije u pitanju cijelo Ljubačevo nego nekih 30 domaćinstava koja su izuzetno visoko pa nema dovoljno pritiska da do njih dođe voda.

- Važno je reći da je Gašića vrelo, s kojeg se snabdijeva i Ljubačevo, prepolovilo količinu vode tako da je izuzetno teško održati uredno snabdijevanje vodom, jer je otežano punjenje rezervoara, a potrošnja je konstantno velika - istakla je portparol “Vodovoda” Branka Erić.

Kako ističe Erićeva, Civilna zaštita redovno cisternama snabdijeva sve one koji zatraže i dostava bude isti dan te dodaje da ne stoji tvrdnja da nema nikakve pomoći.

Predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković istakao je juče kako pored Dragočaja i mještani Ljubačeva nemaju vodu duži period.

- Nažalost, o tim ljudima uopšte niko ne priča, jer oni nisu u mogućnosti da skrenu pažnju na svoj problem - naveo je Ninković.

On kaže kako određeni poslovni subjekti, ljudi i njihove životinje nemaju vode te kako će on probati skrenuti pažnju ljudima iz “Vodovoda” da pokušaju riješiti ovaj problem.

Cisterna stigla u Piskavicu

Iz “Vodovoda” su juče istakli kako su njihove ekipe na terenu zbog kvara na pumpi na izvorištu Banjica, a postavljena je i cisterna u Piskavici i stajaće tu sve dok se situacija ne stabilizuje.

- Po rasporedu puštanja akumulacije juče je voda trebalo da bude puštena prema potkozarskim selima, međutim prikupljena količina nije dovoljna za cijeli krak tako da će uspjeti doći samo do Potkozarja - pojasnili su iz “Vodovoda”.

Prema njihovim riječima, zbog toga je postavljena cisterna ispred objekta mjesne zajednice u Piskavici i stajaće tu sve dok se situacija ne stabilizuje te dodaju kako su svjesni da ovo dodatno otežava ionako tešku situaciju, ali nema drugog izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana