Mještani Gajeve ulice na mukama zbog rekonstrukcije: Stanari teško do garaža i parkinga VIDEO

Jana Kezić
Foto: D. Pozderović

Rekonstrukcija Gajeve ulice u samom centru grada traje od maja, od kada je zatvorena za saobraćaj, a nezadovoljni stanari pitaju se kako će izdržati buku i prašinu te kako da dođu do svojih garaža.

Gradonačelnik Draško Stanivuković najavio je završetak radova u Gajevoj ulici tek u novembru, kada će ova ulica postati pješačka zona i dobiti “potpuno novu dimenziju”, u kojoj će pješaci imati prioritet.

- Naš je stav da u užem gradskom jezgru zaista ne bi trebalo da se kreću i parkiraju automobili te smo odlučili da izgradimo najmoderniju pješačku zonu sa brojnim sadržajima - poručio je ranije Stanivuković. Međutim, stanari ove ulice su ogorčeni jer im nije obezbijeđen alternativni put za vozila. Osim toga, poteškoće imaju i zaposleni iz obližnjih radnji do kojih se može doći samo ovom ulicom i koji samo tim putem mogu da dobiju robu.

- Nije u redu da radovi toliko dugo traju, jer to stvara veliki problem za vožnju, parkiranje, ali i kretanje pješaka - rekao je za “Glas Srpske” Banjalučanin Stanislav Milojević.

Sličnog stava je i Vesna Monik koja je rekla da je zatvaranje ove ulice napravilo veliki problem.

- Stvaraju se velike gužve, a nema mjesta za parkiranje - kazala je ona.

Mještanka Gajeve ulice, koja nije željela da joj objavimo ime, rekla je da je nemoguće riječima opisati kako izgleda kolaps zbog radova u ovoj ulici.

- Niko se ne pita kako će bolesni i stari ili oni u kolicima nešto obaviti. Zašto niko nije došao da popriča sa nama?  Parking iza Gajeve ulice uvijek je prepun, a od kada je ona zatvorena, tamo je haos - rekla je ona.

S druge strane, radnici koji svakodnevno rade i po najvećoj vrućini, od sedam do 17 časova, kažu da taj posao ne može biti gotov za kratko vrijeme.

- Vidite koliko su zahtjevni radovi, zaista je potrebno vrijeme da se sve kvalitetno uradi. Ovdje smo svaki dan po deset časova, po vrućini i u prašini - kazao je radnik koji je zamolio da mu ne objavimo ime.

Gradski menadžer Bojan Kresojević kazao je za “Glas Srpske” da su učinili sve da vrijeme potrebno za radove bude maksimalno skraćeno.

- Mislim da ćemo, u odnosu na projektovanih šest mjeseci, uspjeti da skratimo na pet. To će biti velika stvar za Banjaluku, jer pretvaramo saobraćajne površine u pješačku zonu, a sigurno je da će to najviše značiti upravo onima koji žive u toj ulici - rekao je Kresojević i naglasio da će za rekonstrukciju te ulice biti izdvojeno oko milion i po maraka.

Dodao je da shvataju da je to za građane u ovom trenutku dodatni napor, ali će sigurno biti prezadovoljni kada se završi ovaj projekat. Takva iskustva, kako kaže, imaju sa rekonstrukcijom parkića i ulicom Bana Milosavljevića.

“Boska”

Bojan Kresojević kaže da će nakon rekonstrukcije dostavna vozila imati pristup robnoj kući “Boska” na način da će moći da se kreću sa dozvolom u određenim vremenskim intervalima te će biti postavljeni pokretni stubići.

- Suština je upravo da to ne bude saobraćajnica, nego integrisani saobraćaj koji omogućava ono što je najnužnije da se odvija motornim vozilima - rekao je Kresojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana