Mještani Donjeg Bukvaleka traže novi put i vodu

Igor Pilipović
Mještani Donjeg Bukvaleka traže novi put i vodu

Banjaluka - Stanovnici Donjeg Bukvaleka najavili su protest ukoliko Gradska uprava ne riješi dugogodišnje probleme sa snabdijevanjem vodom i lošom putnom infrastrukturom u ovom naselju.

Na zboru, koji je održan u subotu popodne, oko 50 stanovnika sela izrazilo je nezadovoljstvo, jer se godinama zanemaruju problemi putne komunikacije prema gradu te snabdijevanja vodom u ovom dijelu naselja. Mještani su rekli da je riječ o selu, koje je udaljeno samo pet kilometara od centra grada, a veći dio godine nema vodu. Kažu, i kada je ima, onda nije ispravna za piće.

- Dobijali smo obećanja od gradskih vlasti da će nam pomoći, ali ništa nije urađeno. Voda je dovedena na kilometar i po od našeg sela, ali niko nema namjeru da je spoji sa naših tridesetak kuća - kazao je mještanin Boško Malbašić i dodao da će ako im grad ne riješi ove goruće probleme biti primorani da preduzmu radikalnije mjere.

Pored nedostatka vode, probleme im stvara i put bez kojeg bi mogli i ostati.

- Put koji vodi do ovog dijela sela prosječen je i djelimično asfaltiran poslije rata. U tim radovima učestvovao je i grad, ali je prije nekoliko godina, zbog tužbe jednog Bošnjaka da put nelegalno ide preko njegove zemlje, jedna dionica zatvorena. Sada zbog druge tužbe prijeti zatvaranje druge dionice puta koji vodi do ovog sela - rekao je mještanin Željko Ćutković.

U Gradskoj upravi kažu da put nije u programu zajedničke komunalne potrošnje. Da bi taj put ušao u realizaciju moraju se najprije riješiti imovinsko-pravni odnosi, otkupiti zemlja od vlasnika zemljišta, a nakon toga napraviti projektna dokumentacija za put.

- U ovoj godini nije realno očekivati da se to desi, jer nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, a ne postoji ni projektna dokumentacija za izradu puta - rekao je načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković.

Što se tiče snabdijevanja vodom, kaže Novaković, nadležnost je na Centru za razvoj i unapređenje sela.

- S obzirom na trenutnu situaciju i sredstva koja smo dobili od grada, teško je biti optimista. Potreban je potpuno novi cjevovod većeg profila, da bi oni mještani koji su na manjoj nadmorskoj visini, mogli dobiti vodu. Planski, mještani ovog naselja su predviđeni, međutim, predračunska vrijednost radova sa svim drugim potrebnim objektima košta oko 200.000 KM, a mi ta sredstva nemamo - rekao je direktor Centra za razvoj i unapređenje sela Milenko Šarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana