Mještani Česme konačno dobijaju prelaz Vrbasa: Most će biti žila kucavica

Aleksandra Todorović
Mještani Česme konačno dobijaju prelaz Vrbasa: Most će biti žila kucavica

Vijest da će u Česmi konačno "niknuti" most preko rijeke Vrbas, za čiju gradnju će novac biti obezbijeđen rebalansom budžeta, kao i spoljnim sredstvima, ulila je nadu mještanima ovog, ali i okolnih naselja.

Mještani Česme već šestu godinu željno očekuju početak izgradnje ovog mo-sta, koji bi kako kažu bila žila kucavica za ovo naselje i nova pokretačka snaga koja bi uveliko olakšala njihovu svakodnevicu. Predsjednik Savjeta MZ Česma, Miladin Maličević, rekao je za "Glas Srpske“ da im je most prije-ka potreba, jer bi mještanima ovog naselja, ali i ostalim sugrađanima, koji poslom ili drugim obavezama posjećuju ovo naselje, uštedio vrijeme i novac.

- Građani koji saobraćaju na relaciji grad-Česma moraju nepotrebno da opko-le više od deset kilometara, a izgradnjom mosta ovaj proces bio bi mnogo jednostavniji - kazao je Maličević.

Prema njegovim riječima prelaz preko Vrbasa u Česmi je uništen u poplava-ma 2014. godine. Od tada mještani ovog naselja traže da se izgradi novi most kod "Vitaminke", ali do sada nisu dobijali potvrdan odgovor.

Iz Gradske uprave su saopštili da bi ovom investicijom bila olakšana sva-kodnevica i problemi sa kojim se mještani Česme susreću.  Gradonačelnik Draško Stanivuković je istakao da grad ima jasno rješenje za izgradnju mo-sta u Česmi.

- Postoji idejno rješenje za koje je gradonačelnik tražio nadogradnju, a pla-nirana je i eksproprijacija zemljišta na tom lokalitetu - saopštili su iz Gradske uprave i dodali da je izgradnja mosta na lokaciji kod "Vitaminke" jedan od prioritetnih projekata o kojima se intenzivno razmišlja.

Napominju da novi Prijedlog budžeta za 2021. godinu sadrži 31 milion KM za investicije, a kada je riječ o ovogodišnjim ulaganjima, posebno ističu pro-jekte vodosnabdijevanja za šta, kako su naveli, biti izdvojeno 13 miliona KM. Dodaju da je kroz budžet za 2021. godinu obezbijeđeno pet miliona KM za izgradnju mostova, saobraćajnica i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Prioritet

Miladin Maličević je istakao da je izgradnja mosta u Česmi veći prioritet nove gradske administracije nego most u Docu.

- Mještani ovog naselja su čekali na izgradnju novog mosta preko Vrbasa i prije nego što je viseći uništen u poplavama 2014. godine. Mi smo i prije te katastrofe tražili da se napravi novi prelaz, jer on nije zadovoljavao ni frekvenciju saobraćaja niti odgovarao broju stanovnika u naselju - kazao je  Maličević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana