Mještani Ade muku muče sa saobraćajem

Ilijana Božić
Mještani Ade muku muče sa saobraćajem

Stanovnicima naselja Ada svakodnevno je ugrožena bezbjednost duž magistralnog puta Banjaluka - Čelinac, jer nedostaje proširenje za autobusko stajalište, a nema ni adekvatne saobraćajne signalizacije, što otežava prelazak preko izuzetno prometne saobraćajnice.

Upravo zbog nepreglednosti je nedavno automobil udario dijete koje je pokušalo da pređe put, nakon što je izašlo iz autobusa. Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Ada Saša Mićić istakao je da na području ove mjesne zajednice postoje saobraćajni problemi.

- Kontaktirali smo Gradsku upravu i JP “Putevi RS” i upoznali ih sa poteškoćama sa kojima se susreću stanovnici Ade. Problem bi se mogao riješiti postavljanjem semafora i stacionarnog radara - naglasio je Mićić.

Dodao je da se mještani naselja Ada osjećaju zapostavljeno, te da na rješenje mnogih problema čekaju veoma dugo.

- “Putevi RS” nam odgovaraju da grad nije obezbijedio neophodnu dokumentaciju, a iz Gradske uprave kažu da rješavanje saobraćajno-bezbjednosnih problema nije u njihovoj nadležnosti - istakao je Mićić.

Naglasio je da su sredinom prošle godine dobili obećanje da će biti poboljšana saobraćajna signalizacija na ovoj prometnoj magistrali, te da će autobuska stanica biti izmještena, ali sve se odvija veoma sporo. Osim toga, veliki problem predstavlja i raskrsnica Bulevara Stepe Stepanovića i ulice Palih boraca.

- Nedostaje proširenje za autobus i iz pravca centra. Od prošle godine sa Gradskom upravom radimo aktivno na rješavanju tog pitanja. Problem pješačkog prelaza i raskrsnice kod boračkog naselja je dugogodišnji, ali konkretna rješenja nismo dobili - rekao je Mićić.

Stanovnici su ogorčeni. Kažu da strahuju za djecu koja idu u školu.

- Ne treba da dođemo u situaciju da neko, ne daj bože, pogine pa da onda uvodimo kamere ili radare za ograničenje brzine, kao što je to u Zelenom viru. Zaista bi grad trebalo da povede malo više računa jer u Adi su i boračke zgrade i tu ima ratnih vojnih invalida koji nemaju nikakvu infrastrukturu da se kreću do autobuskih stajališta ili drugih sadržaja - kaže mještanin Saša Radić.

Ističe da je autobusko stajalište na nepreglednoj krivini i bez proširenja, pa autobus zaustavlja saobraćaj kada prima ili ispušta putnike.

- To je problem koji neko definitivno treba da riješi - dodao je Radić.

Rekonstrukcija

Iz Odsjeka za saobraćaj u Gradskoj upravi ističu da je odlučeno da grad rekonstruiše raskrsnicu Bulevara Stepe Stepanovića i ulice Palih boraca u naselju Ada.

- Sve ćemo uraditi da povećamo bezbjednost, najprije pješaka, a potom i svih učesnika u saobraćaju. Planirano je i postavljanje semafora. U sklopu rekonstrukcije autobuska stanica će biti izmještena na bezbjednije mjesto i postavljena na proširenje - saopštili su iz Odsjeka za saobraćaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana