Mjesta u javnim vrtićima nema za 2.300 mališana

Katarina Šaponja
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Na konkursu Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci prošlo je 389 mališana te su tako osigurali svoj boravak u nekim od javnih vrtića u gradu.

Naime, konkurs je raspisan za 410 mjesta, ali kako ističe direktor centra Petar Jokanović ukoliko roditelji prijave dijete sa smetnjama u razvoju oni prolaze na listi bez bodovanja.

- Takva djeca prioritetno zauzimaju mjesto u vrtiću, ali grupa u kojoj borave se umanjuje za troje djece, jer nam je to zakonska obaveza - pojasnio je Jokanović.

Prema njegovim riječima, bilo je gotovo 2.700 prijava, tako da je nepunih 2.400 mališana ostalo bez mjesta u javnom vrtiću.

- Ukoliko neko odustane od trenutnog mjesta prvo dijete koje je ostalo ispod crte dobija tu poziciju - rekao je Jokanović te dodao kako su kao i inače najopterećeniji vrtići “Kolibri” u Lazarevu, “Neven” na Obilićevu, te “Radost” na Kočićevom vijencu. 

Kako navodi, ove godine drastično je povećan broj prijava za jaslice u Boriku, konkretno u vrtićima “Leptirić” i “Pinokio”.

- Trenutno se gradi vrtić “Nataša” u Boriku, koji bi prema informacijama grada trebalo da bude završen do kraja septembra. Takođe, imamo najavu da će najvjerovatnije grad na Paprikovcu i u Novoseliji otvoriti po još jedan vrtić - kazao je Jokanović. 

Podsjećamo, roditelji djece koja nisu dobila mjesto u javnom vrtiću dobijaju subvencije iz gradske kase. Gradonačelnik Draško Stanivuković je rekao da će od decembra uslijediti novo povećanje subvencija, a potom i potpuno izjednačavanje cijena javnih i privatnih vrtića.

- Krenuli smo od nule, odnosno uveli smo subvencije za privatne vrtiće, koje ranije nisu postojale. Počeli smo od 60 KM, julsku smo podigli na 100, a već od avgusta subvencija za vrtiće iznosiće 150 maraka - istakao je ranije Stanivuković.

Ukoliko dvoje djece pohađa vrtić, kako navodi, subvencija će iznositi 350 KM, što znači da će jedna porodica dobiti 4.200 KM podrške od grada.

- Već od decembra subvencije ćemo povećati na 220 KM, nakon čega ćemo u potpunosti izjednačiti cijene - rekao je Stanivuković.

PORAŽAVAJUĆI PODACI

Predsjednik Gradskog odbora DEMOS-a Banjaluka Boran Bosančić ocijenio je da su poražavajući podaci prijema djece u javne vrtiće.

- Ovi podaci koje smo dobili ukazuju na ozbiljan problem sa kojim se suočavamo. Podsjećam, mi smo prvi ukazali na potrebu za povećanjem subvencija za roditelje i dobro je da je došlo do toga, ali naglašavamo da to nije trajno rješenje koje može odgovoriti na rastuće potrebe za predškolskim obrazovanje - istakao je Bosančić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana