Mje­se­čno iz­da­ju oko 250 na­kna­dnih do­zvo­la

Ve­sna Po­po­vić
Mje­se­čno iz­da­ju oko 250 na­kna­dnih do­zvo­la

Banjaluka - Odjeljenje za pros­tor­no ure­đenje mje­se­čno obra­di od 600 do 700 zah­tje­va za le­ga­li­za­ci­ju ne­le­gal­no sa­gra­đe­nih obje­ka­ta, a na osno­vu ko­jih u pro­sje­ku iz­da­ju oko 250 na­kna­dnih do­zvo­la.

Re­kao je to v.d. na­čel­ni­ka ovog odjeljenja Slo­bo­dan Sta­na­re­vić i do­dao da je po­dne­se­no oko 9.000 zah­tje­va za le­ga­li­za­ci­ju.

- Naj­ve­ći pro­blem su ne­po­tpu­ni zah­tje­vi. U ve­li­kom bro­ju slu­ča­je­va ni­su ri­je­še­ni imo­vin­sko-pra­vni odno­si. Ima­mo i ve­li­ki broj zah­tje­va ko­ji sto­je, jer ugla­vnom ljudi ne mo­gu da pla­te sve tro­ško­ve. Ko­li­ko god da su sni­že­ne ci­je­ne na­kna­da za le­ga­li­za­ci­ju, pro­blem su čes­to dru­gi tro­ško­vi ko­je ovaj pro­ces sa so­bom no­si - ka­zao je Sta­na­re­vić.

Do­dao je da je me­đu tim do­da­tnim iz­da­ci­ma naj­ve­ći onaj za izra­du pro­je­kta.

- U pro­sje­ku je za to po­tre­bno oko 1.000 KM i mno­gi za to ne­ma­ju pa­ra. Po­ku­ša­va­mo gra­đa­ni­ma što vi­še iza­ći u su­sret jer zna­mo da su te­ška vre­me­na. Pra­ksa je da ako na­kon tri po­zi­va ko­je im šaljemo sva­ki mje­sec stran­ka ne do­đe sa tra­že­nim do­ku­men­ti­ma, mo­ra­mo odbi­ti zah­tjev za le­ga­li­za­ci­ju - na­veo je Sta­na­re­vić.

Ka­že da 30 od­sto gra­đa­na još ni­je po­dni­je­lo zah­tje­ve za le­ga­li­za­ci­ju.

- Raz­go­va­rao sam sa mi­nis­tar­kom za pros­tor­no ure­đenje, gra­đe­vi­nar­stvo i eko­lo­gi­ju RS Sre­bren­kom Go­lić da rok za le­ga­li­za­ci­ju bu­de pro­du­žen bar još po­la go­di­ne ka­ko bi­smo i tim gra­đa­ni­ma da­li mo­gu­ćnost da pre­da­ju zah­tje­ve. Na­dam se da će to pri­hva­ti­ti - na­veo je Sta­na­re­vić.

Gra­đa­ni tvrde da je, i po­red smanjenja po­je­di­nih na­kna­da, sam pro­ces le­ga­li­za­ci­je pri­li­čno skup. Ka­žu da no­si do­da­tne tro­ško­ve, kao što su ta­kse i izra­da pro­je­kta. 

- Do­bi­janje do­ku­men­ta­ci­je ko­ju je tre­ba­lo pri­lo­ži­ti uz zah­tjev za le­ga­li­za­ci­ju ni­je bes­pla­tno. Dok sam sve to pla­ti­la i obe­zbi­je­di­la no­vac za naknadu za le­ga­li­za­ci­ju, bi­lo mi je po­tre­bno vi­še od go­di­nu - re­kla je mje­štan­ka Pa­pri­kov­ca Ljubi­ca Abu­to­vić.

Le­ga­li­za­ci­ja pred­stavlja na­kna­dno iz­da­vanje lo­ka­cij­skih uslo­va, gra­đe­vin­ske i upo­tre­bne do­zvo­le za obje­kte iz­gra­đe­ne bez gra­đe­vin­ske do­zvo­le ili na ko­ji­ma je pri­li­kom gra­đenja od­stupljeno od te do­zvo­le i gla­vnog pro­je­kta. U gra­du je bi­lo mo­gu­će le­ga­li­zo­va­ti sa­mo obje­kte ko­ji su iz­gra­đe­ni ili či­ja iz­gradnja je za­po­če­la do 24. ma­ja 2013. go­di­ne.

Gra­đe­vin­ske do­zvo­le

Od po­čet­ka go­di­ne iz­da­to je 125 do­zvo­la za iz­gradnju ku­ća, stam­be­nih zgra­da, proi­zvo­dnih po­go­na i dru­gih obje­ka­ta.

- Ako do­bi­je­mo po­tpu­nu do­ku­men­ta­ci­ju, iz­da­vanje do­zvo­le tra­je naj­du­že tri da­na. Me­đu­tim, čes­to do­bi­je­mo ne­po­tpu­ne zah­tje­ve ko­ji za so­bom po­te­žu če­kanje dok stran­ka kom­ple­ti­ra do­ku­men­ta­ci­ju - re­kli su u Odjeljenju za pros­tor­no ure­đenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana