Mjesečne karte za penzionere jeftinije od 1. jula

Aleksandra Todorović
Mjesečne karte za penzionere jeftinije od 1. jula

BANjALUKA - Mjesečne karte za sve penzionere u javnom prevozu pojeftiniće od 1. jula za 20 odsto, a do kraja godine njihova cijena trebalo bi da bude niža i do 50 odsto.

Najavio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković na jučerašnjoj konferenciji za medije i dodao da će cijena biti niža za više od tri KM.

- Karta je bila oko 21 KM, a sada će biti oko 17 KM, što je oko 3,4 KM jeftinije u odnosu na cijene prije pojeftinjenja - naglasio je Stanivuković.

Kako je rekao, grad nije odustao od besplatnog prevoza za penzionere, ali je dodao da se to pitanje mora rješavati sistemski i u etapama.

- Cilj je da iduće godine mjesečna karta za penzionere bude jeftinija od 40 do 50 odsto - naveo je Stanivuković.

Direktor “Autoprevoza” Dejan Mijić potvrdio je za “Glas Srpske” da su prevoznici sa gradonačelnikom pronašli zajednički jezik u vezi sa nižim cijenama karata za penzionere.

- Grad će plaćati uvedeno sniženje od 20 odsto za penzionere, što je do sada bila obaveza prevoznika - kazao je Mijić.

Dodao je da je tokom pandemije značajno smanjen broj putnika i polazaka, a samim tim i prihod preduzeća koja se bave ovom djelatnošću, pa dobijenom pomoći nisu uspjeli da pokriju ni dio dugova.

- Prije pojave virusa korona grad nije subvencionisao prevoznike, ali zbog pandemije koja je donijela velike finansijske gubitke grad je za sve prevoznike na području Banjaluke obezbijedio 300.000 KM - rekao je Mijić.

Naglasio je da je “Autoprevoz” ranije zahtijevao od grada dodatna finansijska sredstva kako bi poboljšali uslove u kojima trenutno rade.

- Vlastitim sredstvima smo pokrenuli uvođenje GPS usluge, jer smatramo da bi trebalo da se modernizujemo i ugledamo na evropske gradove, njihov sistem rada i vozne jedinice. Potrebna su nam sredstva za održavanje autobusa, klimatizaciju, redovnu dezinfekciju, popravke, tehničke preglede i sve ostale izdatke koji se moraju redovno finansirati - istakao je Mijić.

Naglasio je da je “Autoprevoz” ranije uveo određene povlastice za pojedine kategorije stanovništva, kao što su slabovidi, osobe sa invaliditetom i ratni vojni invalidi.

Penzioner Branko B. kazao je da je ovo mala, ali važna podrška za penzionere.

- Nadam se da će uskoro prevoz za najstariju populaciju biti besplatan - rekao je ovaj penzioner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana