Mjesec posvećen domaćim proizvodima

Maja Stanojević
Mjesec posvećen domaćim proizvodima

BANjALUKA - “Dani domaćih proizvoda - Banjaluka 2020” biće svečano otvoreni danas u 15 časova na platou ispred “Krajiške kuće”, a tokom mjesec dana, koliko će trajati ova manifestacija, priliku da izlože proizvode dobiće poljoprivredna gazdinstva koja imaju potpisan ugovor sa “Krajiškom kućom”.

Kazao je ovo za “Glas Srpske” direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić i dodao da će tematski događaji biti organizovani svakog četvrtka i petka od 15. oktobra do 13. novembra.

- Ovu manifestaciju organizujemo s ciljem promocije autentičnih poljoprivrednih proizvoda i podsticanja razvoja domaće poljoprivredne proizvodnje. Svakog četvrtka i petka, od 15 do 18 časova, ispred “Krajiške kuće” biće predstavljeni domaći poljoprivrednici, a posjetioci će imati priliku da degustiraju i po sajamskim cijenama kupe izložene proizvode - kazao je Ilić.

Za potrebe manifestacije ispred “Krajiške kuće” već je postavljeno 13 štandova, na kojima će tokom tematskih događaja proizvođači izložiti ponudu.

- Ovo je prvi put da smo pokrenuli ovakvu manifestaciju s ciljem promovisanja domaćih proizvoda. Imamo u planu da na ovom platou svake godine u jesen organizujemo slične manifestacije na kojima će se moći degustirati domaći proizvodi, a tako ćemo ujedno promovisati i naše partnere koji se bave proizvodnjom i preradom domaćih proizvoda - naglasio je Ilić.

Dodao je da je broj izlagača i štandova ograničen zbog epidemioloških mjera.

- Zadovoljni smo dosadašnjim radom “Krajiške kuće”. Pandemija virusa korona nije uticala na prodaju i plasman proizvoda. U narednom periodu planirani su građevinski radovi i uređenje objekta u Trebinju, u kojem će biti otvorena “Krajiška kuća” - rekao je Ilić.

Ilić je najavio da će uskoro biti otvoreni i objekti “Krajiške kuće” u Beogradu i Novom Sadu s ciljem povećanja proizvodnje i plasmana domaćih autentičnih krajiških proizvoda.

Tematski događaji

U okviru “Dana domaćih proizvoda” biće organizovano pet tematskih događaja.

- Naprije slijede “Slatki dani”, 15. i 16. oktobra, tokom kojih će biti izloženi med, prirodni sokovi, likeri i slatke prerađevine. Potom će 22. i 23. oktobra biti organizovani “Gurmanski dani”, kada će biti prezentovane domaće delicije kao što su suvomesnati proizvodi, sir, domaći sosovi, namazi, zimnica, pivo. Tokom “Dana zdravog života”, 29. i 30. oktobra, planirana je promocija i degustacija zdrave hrane te prirodne kozmetike u službi ljepote i zdravlja. “Dani vina, rakije i tradicionalnih jela” slijede 5. i 6. novembra, a “Dani hercegovačkih i semberskih proizvoda” 12. i 13. novembra - rekao je Draško Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana