Mirno okupljanje stanara zbog izgradnje nebodera na lokaciji bivšeg kina “Kozara”

Jelena Tanacković
Mirno okupljanje stanara zbog izgradnje nebodera na lokaciji bivšeg kina “Kozara”

BANjALUKA - Mještani banjalučkog naselja Centar 1 danas su se okupili ispred nekadašnjeg kina “Kozara” kako bi mirnim protestom iskazali nezadovoljstvo zbog planirane izgradnje nebodera u komšiluku.

Građani su stali pred građevinske mašine i nisu dali da se započne bilo kakav rad. Sa protesta su poručili da od svojih namjera neće odustati, te da će se uz pravnu borbu ako treba ponovo okupljati, kao što su to činili i ranije.

Ovaj problem datira već godinama unazad, a mještanima je osim izgradnje višespratnice, sporna i gradnja dvosmjerne ulice, koja prolazi do ulaza u stambene zgrade, a pravi se kako bi građevinske mašine imale nesmetan pristup gradilištu.

Izgradnjom planiranog nebodera stanarima okolnih zgrada, kako poručuju, bila bi uskraćena dnevna svjetlost, vidik kao i životni prostor.

Jedan od predstavnika Zajednice etažnih vlasnika (ZEV) u Aleji Svetog Save Aleksandar Čorni ističe da se vodi spor za građevinsku dozvolu na lokaciji nekadašnjeg kina “Kozara”.

- Na građevinske dozvole su izjavljene žalbe od strane sedam ZEV-a, istovremeno i grupe građana u ulici Sime Šolaje 5. Oni smatraju da su građevinske dozvole nezakonite, jer nisu ispoštovane procedure koje su garantovane građanima, a to je da se sprovede konkurs najpovoljnijeg idejnog rješenja kojim će se utvrditi arhitektonski elementi ove lokacije - rekao je Čorni.

Kako kaže, građevinska dozvola je izdata na osnovu idejnog rješenja koje je investitor prema svom izboru učinio.

- Vode se žalbeni postupci i tri upravna spora pred Okružnim sudom Banjaluka, Ustavnim sudom RS radi ocjene zakonitosti ustavnosti regulacionog plana, a preko Savjeta mjesne zajednice Centar 1 podnesena je Gradskoj upravi izmjena regulacionog plana - kaže Čorni.

Odbornik PDP-a u Skupštini grada Milko Grmuša ističe da građani imaju pravne dokumente za svoje zahtjeve.

- U ovoj konkretnoj situaciji mi pričamo o mirnim građanima koji nikada nisu napravili nikakav incident i isključivo se bore pravnim argumentima, inicijativama - rekao je Grmuša.

Prema njegovim riječima, stanari traže da nadležni organi donesu odluke po njihovim pravnim zahtjevima i da do tog trenutka se ništa ne radi.

- Stanari su rekli da ukoliko nadležni organi kažu da je investitor u pravu, oni će to poštovati, ali to je nešto što je rijetko. Osjećam se povrijeđeno i tužno jer već nekoliko godina traje ova saga. Nije bilo dovoljno sluha od strane Gradske uprave da se ovaj problem riješi - kazao je Grmuša.

Investitor

Kako kažu stanari, investitor ima građevinsku dozvolu koja je predmetnog spora i koja još nije pravosnažna, ali on nastoji da postigne efekat svršenog čina prije okončanja svih postupaka. Građani su tražili od nadležnih institucija odlaganje rješenja građevinske dozvole sve do okončanja sudskih postupka, kako ne bi izvršio ono što je naumio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana