Ministarstvo o ''Kajaku'': Grad može rušiti ako su sigurni da je rješenje inspektora zakonito

GS
Ministarstvo o ''Kajaku'': Grad može rušiti ako su sigurni da je rješenje inspektora zakonito

BANjALUKA - Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju oglasilo se danas povodom „spora“ sa banjalučkom Gradskom upravom u vezi sa slučajem ''Kajak terasa'' poručivši da, „ukoliko je gradonačelnik siguran da je inspektor donio zakonito rješenje na osnovu potpunog i tačno utvrđenog činjeničnog stanja, postupak može nastaviti i bez njihove odluke po izjavljenoj žalbi, nakon isteka roka koji je ostavljen investitoru za dobrovoljno uklanjanje objekta“.

Kažu da su u ponedjeljak zaprimili još jednu urgenciju gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, kojom traži hitnost u postupanju po žalbi na rješenje urbanističko-građevinskog inspektora grada Banjaluka od 14. aprila kojim je, kako navodi, „investitoru Mili Radišiću naređeno da poruši izvedene radove,“ odnosno sad već čuvenu Kajak-terasu.

-“Dužni smo da obavijestimo gradonačelnika da se u Ministarstvu ne vodi upravni postupak po izjavljenoj žalbi Mile Radišića, već postoji žalba Srećka Radišića, koja nam je, zajedno sa spisom prvostepenog organa, dostavljena na odlučivanje 27.aprila. Iz spisa je jasno da je prvostepenim rješenjem inspektora Grada Banjaluke naloženo investitoru Srećku Radišiću da poruši bespravno izgrađeni objekat u roku od 30 dana, pod prijetnjom prinudnog izvšenja, i da žalba ne odlaže izvršenje - objavljeno je u saopštenju.

Navode da se sporni objekat može porušiti i bez odluke ministarstva, odnosno ako je gradonačelnik siguran da je postupajući inspektor donio zakonito rješenje na osnovu potpunog i tačno utvrđenog činjeničkog stanja, dosljedno poštujući procedure, postupak iz ovog rješenja se može nastaviti i bez odluke Ministarstva po izjavljenoj žalbi, nakon isteka roka koji je ostavljen investitoru za dobrovoljno uklanjanje objekta.

- Međutim, ako je inspektor preskočio procedure, odnosno nije odlučio o zahtjevu investitora za donošenje zaključka o prekidu postupka rušenja do pravosnažnog okončanja postupka legalizacije, ukoliko se utvrdi da je bilo procesnih nedostataka ili povreda materijalnih propisa, doći će do značajne štete za javne prihode Grada Banjaluka, bez obzira što je objekat izgrađen bez građevinske dozvole i na zemljištu koje je u državnom vlasništvu - stoji u saopštenju.

Obrazlažu da svaki investitor, pa makar to bio i bespravni graditelj na državnom zemljištu, ima pravo na zakonit upravni postupak, a konačni status objekta koji je predmet rušenja ili legalizacije utvrđuje se u skladu sa odredbama pet zakona koji se primjenjuju u ovakvim postupcima.

-Umjesto što bez ikakvih argumenata, optužuje Ministarstvo, gradonačelnik Banjaluke bi trebalo da prihvati činjenicu da je za izgradnju ovog bespravnog objekta najveća odgovornost nadležnog urbanističko-građevinskog inspektora, koji svojom inertnošću, neposvećenošću i neradom nije čak ni konstatovao bespravnu gradnju, a kamo li je spriječio i blagovremeno porušio u postupku građenja, kako zakoni propisuju. Sad kad je objekat završen i upotrebi, i kad je pokrenut postupak legalizacije, zakonske odredbe predviđaju da se objekat zadrži dok se ovaj postupak pravosnažno ne okonča - objašnjavaju u ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana