Milunović: Obaveza da se ne zaboravi ustaški pokolj u Drakuliću

Srna
Milunović: Obaveza da se ne zaboravi ustaški pokolj u Drakuliću

BANjALUKA - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović poručio je da Republika Srpska ima obavezu da nikada ne zaboravi, da obilježava i da se prisjeća jednog od najmonstruoznijih ustaških zločina nad srpskim stanovništvom 7. februara 1942. godine u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac.


Govoreći o ovom istorijskom događaju, Milunović je rekao na konferenciji za novinare u Banjaluci da su ustaše tog dana od 4.00 časa ujutro do 14.00 časova, hladnim oružjem, praktično bez ijednog ispaljenog metka, zvjerski ubile 2.315 Srba, među kojima je bilo 551 dijete, djeca u kolijevkama i bespomoćni starci.

On je naveo da su ustaške vlasti tada planirale da Banjaluka bude glavni grad Nezavisne Države Hrvatske.

"Ustaški visoki oficir Viktor Gutić najavio je da će Banjaluku u potpunosti očistiti od Srba, Roma i Jevreja. Ustaške vlasti počele su sa sprovođenjem svoje takve politike i ideologije 1942. godine u velikom obimu kada su u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac počinile najveći zločin tada po obimu", istakao je Milunović.

Prema njegovim riječima, ustaše su prvo došle do rudnika Rakovac gdje su, od ukupno 60, odvojile i ubile 52 rudara srpske nacionalnosti.

"Posebno strašan zločin ustaše su počinile u školi u Šargovcu, a predvodio ih je fratar Miroslav Filipović Majstorović, kojeg su kasnije u logoru Jasenovac zvali `Fra Sotona`. U školi su odvojili pravoslavnu od katoličke djece i svirepo ubili 52 srpske djece", istakao je Milunović.

On je rekao da je nakon tog zločina učiteljica Dobrila Martinović izgubila razum jer su je ustaše natjerale da u dnevniku pored svakog zaklanog djeteta upiše da je umrlo prirodnom smrću.

Pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Radomir Graonić rekao je da će u naselju Drakulić u nedjelju, 2. februara, biti obilježeno 78 godina od jednog od najstrašnijih ustaških zločina nad srpskim stanovništvom.

Graonić je rekao da program obilježavanja počinje u 9.00 časova služenjem Svete arhijerejske liturgije u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija.

On je rekao da će u 12.00 časova kod Spomen-kosturnice u Drakuliću biti služen parastos ubijenim Srbima i položeni vijenci, dok je za 12.30 časova predviđeno obraćanje zvaničnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana