Milan i Slavka umjesto Pariza odabrali "Vrućicu" VIDEO

Miloš Vasiljević
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Milan i Slavka Janjuš su u skladnom braku 55 godina, a ovaj značajan jubilej obilježiće na putovanju koji su, kao nagradu na konkursu za najromantičniju fotografiju, dobili od gradonačelnika Draška Stanivukovića.

Na pobjedničkoj fotografiji sjede na klupi u centru grada, a Milan u ruci drži balon u obliku srca. Ovaj skromni i uzorni bračni par za "Glas Srpske" kaže da su nakon proglašenja stekli veliku popularnost. Sinonim su za ljubav, a na ulicama se mogu sresti svaki dan, jer često šetaju.

Gradonačelnik im je ponudio da izaberu između putovanja u Pariz, Dubrovnik ili Igalo, ali su skromni supružnici odabrali "Banju Vrućicu". Milan (80) kaže da zime provode u Banjaluci, a ljeta u Trnu.

- Pobjednička fotografija nastala je spontano, jer smo u Gospodskoj ulici skoro svaki dan. Od tada nas ljudi, koje srećemo u gradu, pozdravljaju sa posebnom ljubaznošću - kazao je Milan. 

Iako žive skromno, kažu da su za putovanja uvijek imali vremena.

- Na svakom novom mjestu, koje smo posjetili, naučili smo nešto novo - rekao je Milan.

Slavka (77) priča da ih je u petak posjetio gradonačelnik.

- Zbog naših godina zahvalili smo mu na toj ponudi i odabrali odmor u Srpskoj. Gradonačelnik nas je oduševio, jer se ponašao kao da nam je unuk, baš se ponio ljudski. Donio je uramljene slike, uz piće i buket cvijeća - rekla je Slavka. Prisjetili su se i kako je bilo kad su se upoznali.

- Nije bilo lako. Krenuli smo od nule, vjerovali smo jedno u drugo, a sada smo u penziji - rekao je Milan, koji je po struci automehaničar.

Naglasio je da se danas mladi stide zanata.

- U ratu profesori nisu imali od čega da žive, a zanatlija je u svakom vremenu mogao da radi za sebe - rekao je on.

Slavka dodaje da nije bilo lako, ali da su vjera i ljubav pobijedili.

- Kad smo se vjenčali imali smo samo dvije kašike. Kupili smo dvije stolice za početak i danas ih čuvamo kao uspomenu - kažu Janjuši uglas.

Teška sudbina odredila je Milanovo djetinjstvo.

 - Ostao sam bez oca u Drugom svjetskom ratu, majka i ja smo bili najsiromašniji u selu. Imali smo trošnu kuću, ali sa 24 godine sam ozidao novi dom za godinu - ispričao je Milan.

Na građevini je zaradio penziju.

- Ipak, i pored teških vremena, nikad nije došao Osmi mart, a da suprugu, kćerku i unuku ne obradujem poklonima. Svojevremeno sam Slavki kupio zlatni sat i kostim kod trgovkinje koja je njene građe da ne bih promašio veličinu - kroz smijeh se prisjetio Milan.

Harmonija

Milan Janjuš kaže da je iza njih pet i po decenija braka u kome je harmonija ključna.

- Nismo se rastajali i tukli. Uvijek smo se dobro slagali, a 28. avgusta punimo 55 godina u srećnoj zajednici. Imamo kćerku i unuku koje su naša velika radost. Obišli smo Jugoslaviju uzduž i poprijeko, od Bleda do Ulcinja, cijelu Jadransku obalu, a godinama smo išli u Mađarsku u banju - rekao je Milan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana