Mićo Milovanović, direktor Toplane Banjaluka: Eko-toplana jedini spas

Vesna Popović
Mićo Milovanović, direktor Toplane Banjaluka: Eko-toplana jedini spas

Izgradnjom "Eko-toplane" biće riješen dugogodišnji komunalni i finansijski problem grada.

Zahvaljujući postrojenju na drvu sječku, koja će zamijeniti mazut kao najskuplji energent, biće dugoročno riješen problem grijanja u Banjaluci, kaže direktor "Toplane" Banjaluka Mićo Milovanović.

* GLAS: Kakve će efekte donijeti izgradnja nove toplane na drvnu sječku?

MILOVANOVIĆ: Još 2012. godine, kada sam došao u "Toplanu", javno sam rekao da je ona rak-rana grada. Osnivanjem "Eko-toplane" napokon je pronađen pravi lijek za toplifikacioni sistem. Stara "Toplana" u sadašnjim okolnostima više ne može funkcionisati na dosadašnji način. Ne mogu se više servisirati dugovi i obezbijediti obrtna sredstva za rad. Mislim da je za to potrošen i potencijal grada. Dugovi su ogromni. Njihov najveći iznos datira iz perioda prije 2012. godine, prije nego što sam došao u "Toplanu" i prije nego što je grad postao njen većinski suvlasnik. Na osnovu obaveza nastalih prije 2012. isplatili smo 32,5 miliona KM. U takvoj situaciji i sa troškovima na sadašnjem nivou, nižim nego ikad, toplana na mazut ne može opstati. Stoga je nova toplana na drvnu sječku jedini spas.

* GLAS: Šta će značiti prelazak sa mazuta na drvnu sječku?

MILOVANOVIĆ: U posljednjih pet grijnih sezona racionalnom potrošnjom u prosjeku je smanjena godišnja potrošnja mazuta za oko 4.000 tona u odnosu na prethodni uporedni period. Domaćinskim ponašanjem ostvarili smo uštede od oko 24 miliona maraka. I pored toga, po sezoni je neophodno najmanje 15 miliona KM za održanje kontinuiteta poslovanja. Ranijih godina za mazut se izdvajalo i do 30 miliona maraka. Pojedinci su nedavno javno prigovarali da nisu konsultovani prije odluke o osnivanju nove toplane. Neki od njih su nedavno predlagali kupovinu još jednog kotla na mazut. Da je to urađeno, bila bi to katastrofalna greška. Kako onda baš njih pitati? Ključne prednosti drvne sječke u odnosu na mazut su to što je to jeftiniji energent, ekološki potpuno prihvatljiv i domaćeg je porijekla. Sav novac plaćen za sječku ostaje u RS, dok je novac za mazut odlazio u inostranstvo. Pojedinci žestoko kritikuju izgradnju nove toplane i pitaju da li će biti dovoljno sječke iako je skoro 60 odsto površine RS pod šumom. Svakom normalnom je jasno da oni ne brinu o toplani, već pucaju od muke što njihovi mentori - naftni tajkuni gube velikog kupca mazuta.

* GLAS: Kako komentarišete česte kritike kojima ste izloženi u medijima?

MILOVANOVIĆ: Da, istina je da sam često na udaru pojedinih medija. Siguran sam da se ti udari kreiraju izvan medija, od strane vještih manipulatora putem glasina i laži. Njih kreiraju oni kojima sam izbio iz džepa promet od 33 miliona KM. Sada ti tajkuni po svaku cijenu hoće mene da stave na muke ne birajući sredstva. Svjestan sam opasnosti pa i onih po ličnu bezbjednost. Prije mene u "Toplani" je spaljivano više od 25.000 tona mazuta u jednoj godini, što je plaćano i do 30 miliona maraka. Promjenom ponašanja "Toplane", uštedama u mazutu i supstitucijom mazuta drvnom sječkom smanjili smo potrošnju mazuta u prethodnih pet sezona za 33.000 tona, što u protivvrijednosti iznosi oko 33 miliona KM. Na ovaj način sam stao na put naftnoj mafiji uskrativši im ogromnu zaradu. To su isti oni koji su 2006. godine na perfidan način spriječili da "Incelova" "Energana" nastavi sa radom, što je bilo spasonosno rješenje za grijanje grada. Zbog toga im smetam i jedva čekaju da mi vide leđa, da me nema. Zar može nešto drugo da se zaključi, pa i na osnovu toga što pojedinci u našem gradu neskriveno brinu od koga će biti kupljen mazut, o meni šire laž i mržnju, a svaku ideju o rehabilitovanju toplifikacionog sistema dočekuju na nož.

* GLAS: Šta je urađeno u proteklih pet godina u "Toplani"? Čime ste zadovoljni, a čime ne?

MILOVANOVIĆ: Zadovoljan sam što sam promijenio orijentaciju u razvoju "Toplane". Ona je umjesto orijentacije na mazut preusmjerena na supstituciju mazuta drvnom sječkom kroz izgradnju dvije rejonske toplane 2014. godine. Zadovoljan sam iznosom ostvarenih ušteda od 24 miliona KM. Smanjio sam prosječni dnevni gubitak vode sa 1.500 na 346 metara kubnih, što je najmanji gubitak vode od 1987. godine kada je bio 391 kubik. Trošak vode i mazuta za zagrijavanje izgubljene vode u 2012. godini je bio oko 2,5 miliona, a prošle godine 500.000 KM. Smanjio sam i iznos godišnjih bonifikacija zbog lošijeg grijanja sa 750.000 na 33.000 KM. Izgradili smo sopstvene bunare za eksploataciju podzemne vode koja je 65 puta jeftinija u odnosu na cijenu drugih snabdjevača. Ovaj rezultat ne bih mogao ostvariti da nisam imao podršku saradnika i ogromne većine radnika. U posljednjih pet godina poslovanje "Toplane" su pregledali skoro svi kontrolni organi, od vodne inspekcije pa do Uprave kriminalističke policije, ali niko nije utvrdio nepravilnosti u mom radu. Nezadovoljan sam što nisam uspio da adekvatno nagradim radnike i što nisam otjerao neradnike. Možda sam pretjerivao i u tempu rada.

* GLAS: Pojedinci iz "Toplane" su Vas optuživali da vršite mobing?

MILOVANOVIĆ: O mobingu pričaju neradnici i oni koji ne cijene radno mjesto. Ako je mobing to što ne dozvoljavam samoupravljanje i što zahtijevam da u toku sezone radnici moraju biti pripravni non-stop, jer je takva djelatnost i ako je mobing što ne tolerišem nedisciplinu i neodgovornost prema radu, onda vršim mobing. Na taj način najveći mobing sprovodim nad sobom, prvi dolazim na posao i posljednji odlazim. Svagdje zavirim. Prosječno radno vrijeme mi je 14 sati računajući i subotu i nedjelju. Pet godina nisam bio ni jedan jedini dan odsutan iz "Toplane". Ko i ovako radi, on je u prednosti u odnosu na armiju nezaposlenih.

* GLAS: Vijest koja je ovih dana podigla prašinu je Vaša plata. Koliko zarađujete?

MILOVANOVIĆ: Plata direktora i svih zaposlenih u "Toplani" je ista od 2005, a ja sam u "Toplani" od 2012. godine. Moja osnovna neto plata za april je bila 2.358 KM. Ostale prinadležnosti ostvarujem po kolektivnom ugovoru kao i drugi radnici.

Inženjeri

* GLAS: Da li je tačno da ste u sukobu sa inženjerima?

MILOVANOVIĆ: Priča se o mom sukobu sa inženjerima. "Toplana" ima odličnih inženjera. Međutim, dio njih je potpuno beskoristan, u sukobu su sami sa sobom, sa svima drugima pa i sa mnom. Oni godinama ništa nisu uradili za preduzeće ili su "juče" došli u "Toplanu" pa nisu uspjeli proniknuti u suštinu njenog funkcionisanja. Najmanje 100 njihovih kardinalnih grešaka sam ispravio. To su inženjeri koji ne prave razliku između spoljašnje temperature od devet i 14 stepeni Celzijusa pa su godinama grijali jednako na tim temperaturama, a ložili su mazut kao da su bili plaćani na potrošenu količinu, pa su grijali i na spoljašnjoj temperaturi od 21 stepen Celzijusa. Tvrdili su da je nemoguće smanjiti gubitak vode i umjesto otkrivanja kvarova, ugrađivali su pumpe kako bi mogli nadoknađivati izgubljenu vodu. Da bi pravdali svoje gluposti, oni pokušavaju laž prikazati kao istinu, prikazati sebe žrtvom i pričaju o onom o čemu ništa ne znaju kao što su finansijski izvještaji, izvještaji revizora i slično. Djelimično ih razumijem. Prirodna je sklonost ljudi da pravdaju svoje ponašanje. Spreman sam da im i oprostim napade na mene, ali im neću dozvoliti štetno ponašanje po preduzeće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana