Memorijalna šetnja u čast Marka Stanojevića

Agencije
Memorijalna šetnja u čast Marka Stanojevića

BANjALUKA - Članovi Planinarskog društva "Gora" iz Banjaluke organizovali su treću memorijalnu šetnju koja je okupila više od 100 učesnika na području ovog grada, a koji su 12 kilometara šetali u čast Marka Stanojevića, jednog od osnivača ovog društva.

Član Planinarskog društva "Gora" Dragan Gajić izrazio je zadovoljstvo što šetnja čiji je cilj da sačuva sjećanje na Stanojevića i njegovu neizmjernu želju da planinarenje približi što većem broju ljudi, okuplja sve veći broj učesnika.

"Ovo je jedan od načina da njegujemo sjećanje na čovjeka s kojim smo proveli mnogo lijepih trenutaka, koji je bio jedan od nas, a koji je sigurno zaslužio da ga se na ovaj način sjećamo, jer je njegova ljubav prema planinarenju, prirodi i aktivnom životu, ali i prema svojoj domovini, bila neizmjerna", rekao je Gajić.

On je naveo da je šetnja, koja je održana juče, počela okupljanjem kod Zelenog mosta u naselju Obilićevu, zatim se nastavila preko izletišta Trešnjik, Zmajevac i vrha Starčevice, da bi na kraju ponovo završila u Obilićevu.

Gajić je naveo da je Stanojević bio jedan od inicijatora organizovanja ove šetnje 2017. godine, sa ciljem da probudi duh planinarenja i kod onih koji se nikada nisu bavili ovim sportom.

"Staza je duga 12 kilometara i šetnja traje oko četiri časa, te je pogodna za sve uzraste i ne zahtjeva veliku kondiciju. Nažalost, već druge godine ova šetnja je postala memorijalna jer nas je Stanojević napustio nakon kratke i teške bolesti, a na nama je ostala obaveza da tu njegovu ljubav čuvamo od zaborava", rekao je Gajić.

Marko Stanojević je rođen 1986. godine u Banjaluci, gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje, te Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Banjaluci, Studijski program za geografiju. U Beogradu je završio postdiplomske studije na Geografskom fakultetu.

Od 2010. godine bio je zaposlen na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci kao asistent na Studijskom programu za geografiju i Studijskom programu za prostorno planiranje, a od 2014. godine bio je u zvanju višeg asistenta.

Stanojević je jedan od idejnih tvoraca projekta "Upoznaj Srpsku", portala na kojem su predstavljeni prirodni, kulturni i turistički potencijali Republike Srpske.

Bio je sekretar Geografskog društva Republike Srpske, član Istraživačkog centra "Iskon", odnosno udruženja za promociju prirodnih i kulturnih dobara Republike Srpske i tehnički urednik naučnog časopisa "Herald".

Učestvovao je na više naučnih i stručnih skupova, autor je ili koautor više naučnih, stručnih i naučno-popularnih radova koji su objavljeni u različitim naučnim i stručnim časopisima, te zbornicima radova sa naučnih skupova. Učestvovao je i u realizaciji više naučno-istraživačkih projekata. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana