Medvjed rastrgao ovna od 90 kilograma

Vesna Popović
Medvjed rastrgao ovna od 90 kilograma

Banjaluka - Medvjed sije strah među stočarima podno planine Osmače. Zvijer je proteklog vikenda upala u štalu Boška Gugunovića iz Ljubačeva i zaklala ovna teškog 90 kilograma.

- Krvolok je razvalio daske oko pozora na štali u kojoj se nalazilo stado. Zgrabio je najkrupnije grlo, ovna i izvukao ga kroz otvor kojim je i ušao. Prateći krvave tragove pronašao sam predvodnika mog stada. Odvukao ga je u udolinu, jedno 150 metara od štale gdje ga je rastrgao i dopola pojeo - ispričao je Boško Gugunović. 

Dodao je da je svoj krvavi pri životinja počinila u subotu pred zoru.

- Tokom noći psi su lajali ali nisam izlazio da vidim o čemu se radi. Ujutru sam otišao da obiđem životinje i vidio sam da su razvaljene daske oko prozorčića na štali. Bilo mi je jasno da se desilo nešto strašno. Ovce su bile preplašene a ovna nije bilo u štali - objasnio je Gugunović. 

Dodao je da se štala nalazi pedesetak metara od kuće.

- Za sebe se ne bojim  jer zvijeri do sada nisu napadale ljude  pa valjda neće sada početi. Nije prvi put da je medvjed napravi štetu jer je prošle godine odnio jednu moju ovcu. Isto se desilo i komšijama samo prije mjesec – rekao je Gugunović.

Veterinar iz Veterinarske stanice Aleksandar Milijević  koji je obišao domaćinstvo Gugunovića je rekao da je ubijeni ovan star dvije godine te da je imao oko 90 kilograma.

- Vidljivi su bili tragovi medvjeđih šapa na đubrištu koji se nalazi uz objekat. Razvalio je daske na štali i izvukao je plijen. Medvjed kao i svaka zvijer najprije je ovna ščepao za vrat i tako ga usmrtio. Poslije se najeo i otišao  - kazao je Milijević.

Sekretar lovačkog udruženja "Zmijanje" Veselko Pejić je rekao da čim primi obavještenje iz Gradske uprave na teren će izaći komisija od tri člana, koja procjenjuje štetu.

- Ako se utvrdi da je štetu pričinio medvjed,  ona  se nadoknađuje - rekao je Pejić i dodao da 45 odsto štete snosi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, 30 odsto daje Lovačko udruženje, na čijem području se šteta desila i 25 odsto Gradska uprava.

Kazao je da je ova komisija od početka avgusta obišla  četiri voćnjaka u Ljubačevu i Krminama na kojima je medvjed  napravio veliku štetu.

U Centru javne bezbjednosti Banjaluka su potvrdili da je ovaj slučaj prijavljen 13. avgusta te da je nakon uviđaja utvrđeno da su navodi istiniti.

Kazne

Čopor pasa prošle je sedmice  usmrtio  četiri i povrijedio devet ovaca Radivoja Marića i Slađane Milovanović u Mišinom Hanu.

- Utvrđeno je ko su vlasnici pasa. Za  vlasnike četiri  psa koji su u jednom stadu napali ovce izdati su prekršajni nalozi. Po zakonu za ove prekršaje predviđena je novčana kazna od 300 KM do 900 KM - rekli su u CJB  Banjaluka. 

Dodali su da na drugom posjedu nije utvrđeno da li su psi ili druge životinje počinili štetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana