Maturanti Trgovačke škole proslavili 60. godišnjicu mature: Čas školskih uspomena

Jelena Tanacković
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA - Generacija učenika koja je 1962. godine sa diplomom banjalučke Trgovačke škole krenula u nove životne pobjede časom školskih uspomena proslavila je 60. godišnjicu mature.

Prisjećajući se dana ispunjenih znanjem, ali i školskim nestašlucima, bivši đaci evocirali su uspomene i sa prethodnih druženja, ali i onih koji više nisu sa njima. 

Kažu da se na prethodnim druženjima razgovaralo gdje ko radi, a danas kako ko provodi penzionerske dane.

Jedan od maturanata ove generacije Špiro Vujić rekao je da su uspomene na školske dane podsjetile na tinejdžersko doba.

- Učionica je ispunjena radošću i prisjećanjima na školske dane. Osim brojnih dogodovština, evocirali smo i uspomene i na nadimke koje su obilježili period našeg života - rekao je Vujić zahvalivši Neni i Brani, koje su kako kaže, zaslužne za njihovu malu, ali veliku svečanost.

Kako kaže, put od sale za proslavu do učionice bio je dug jer su se uspomene na đačke nestašluke samo nizale.

- Kada sam ušao u učionicu prisjetio sam se svih profesora, sjećam se sve do jednoga. Pravi primjer je jedinstvenost koja nas je uvijek držala, u ovoj učionici nije bila bitna vjera, nacionalnost ili nešto treće - naglasio je Vujić.

Njegova školska drugarica Nevenka Ilić ističe da je veliki uspjeh što su se okupili u ovolikom broju.

- Ovo je nešto posebno u odnosu na današnje vrijeme kako se omladina druži, mi smo se družili očima, rukama, zagrljajima i time smo sačuvali prave vrijednosti u društvu - kazala je Ilićeva.

Na jedan način, dodaje, ovim putem odaju i počast školskim drugovima koji nisu više među njima.

Bivša učenica Trgovačke škole Branislava Bogdanović, koja je pohađala smjer prehrana i neprehrana, druženje je započela uz pjesmu i igru.

- Sala je premala za naša sjećanja i anegdote kojih ima mnogo. Godine pokazuju da su druženja kruna našeg učeničkog stvaralaštva - naglasila je Bogdanovićeva.

Istorijat

Prva Trgovačka škola osnovana je 1885. godine. Škola za školovanje kadrova u trgovini, ugostiteljstvu i zadrugarstvu osnovana je 1948, a tri godine kasnije otvoreno je prvo odjeljenje stručne trgovačke škole, u kojoj su đaci pohađali redovnu nastavu u dvogodišnjem trajanju. Od 1952. odvija se trogodišnje školovanje. Ova stručna trgovačka škola je radila 12 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana