Manjak đaka veći problem od neuslovnih učionica na Manjači

G.S.
Manjak đaka veći problem od neuslovnih učionica na Manjači

Banjaluka - Učenici dvije prigradske mjesne zajednice imaće mnogo bolje uslove za nastavu jer su za školu u Krupi na Vrbasu nabavljene dvije pumpe za centralno grijanje, dok je u školi u Kolima ugrađen novi kotao za centralno grijanje, sanirani podovi u učionicama, a slijedi zamjena stolarije.

Tim povodom gradonačelnik Igor Radojičić posjetio je OŠ "Vojislav Ilić" u Krupi na Vrbasu i "Petar Kočić" u Kolima u kojima se trenutno izvode radovi.

- Najveći problem je smanjen broj djece u većini škola, pogotovo na seoskom području. To je nešto na šta se ne može uticati. Ovdje imamo velike škole, koje su pravljene u vremenima kada je na ovom području bio ogroman broj đaka a danas je to znatno manje i to će dugoročno predstavljati veći problem od obnove -  rekao je Radojičić.

Rekao da su u OŠ "Vojislav Ilić" u Krupi nabavljene dvije pumpe za centralno grijanje.

- Imali smo koordinaciju i dogovorili smo koje škole se rade, dogovorili smo koliko će ko dati sredstava i u toku ljetnog raspusta počeli posao. Cilj je da se sve to pripremi prije početka školske godine - rekao je Radojičić.

Direktor OŠ "Petar Kočić" u Kolima Dubravka Bosančić rekla je da je ova škola nabavila kotao i pumpe, dok su u tri učionice  izbrušeni i lakirani podovi. Biće obnovljen dio stolarije u učionicama centralne škole.

- U narednoj školskoj godini imaćemo 125 učenika u 14 odjeljenja.  Trend smanjenja broja učenika se nastavlja - kazala je Bosančićeva. 

Svega deset prvačića

Direktor OŠ "Petar Kočić" u Kolima Dubravka Bosančić istakla je da se u sklopu škole "Petar Kočić" u Kolima nalazi devetorazredna škola u Stričićima gdje su 44 učenika i petorazredno odjeljenje u Pavićima gdje je upisano osam učenika.

- Naša centralna škola u Kolima je upisala najmanji broj prvačića u regiji, i to ukupno  deset u tri škole. Zbog toga imamo kombinovane razrede u centralnoj školi u Kolima i u Stričićima, dok u Pavićima imamo i trokombinaciju - rekla je Bosančićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana