Manifestacija “Kočićev zbor” u novom ruhu: Dani istine, slobode i otadžbine

Jelena Tanacković
Manifestacija “Kočićev zbor” u novom ruhu: Dani istine, slobode i otadžbine

BANjALUKA - Potpuno novi koncept 57. po redu “Kočićevog zbora” od ove godine povezaće tradiciju i suštinu. Manifestacija će trajati od 26. do 28. avgusta, a nosiće tematski naziv “Dani istine, slobode i otadžbine”.

Poenta novog koncepta “Kočićevog zbora” jeste da sve ono što je Petar Kočić i što je simbolično u vezi sa našim velikim piscem bude predstavljeno u njegovim rodnim Stričićima, a sve kako bi se za Kočića vezala kultura, a ne samo zbor po kojem su godinama unazad Manjača i ova manifestaciji bili poznati.

Rekla je ovo za “Glas Srpske” savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić Banjac i dodala da će tri dana nositi tematske nazive, a to su pojmovi koji oslikavaju život, rad i djelovanje najvećeg tribuna Petra Kočića.

- Riječi predstavljaju sve ono za šta se on zalagao. Ove tri riječi i danas su simboli i asocijacija na Petra Kočića, na ono što on predstavlja u gradu i u književnosti - kazala je Savić Banjac.

Ističe da je cilj da se velikom broju ljudi, koji dolaze iz raznih zemalja u Stričiće, predstavi sve ono što je Kočić bio i radio.

Kako kaže, prema programu manifestacije prvi dan, dan istine, dešavaće se u Banjaluci u petak, 26. avgusta, a tada će biti upriličeno svečano otvaranje u parku “Petar Kočić”, kada će biti dodijeljena i nagrada “Zmijanjče”.

- Biće to spoj tradicije i modernog vremena. Očekuje nas književno veče, veče satire, u kojem će učestvovati domaći književnici, a biće održana i “Đurologija” Branka Đurića Đure, koji će na moderan način kroz satiru predstaviti vremena kakva su bila nekada i kakva su danas - rekla je Savić Banjac.

Preostala dva dana, dani slobode i otadžbine, biće upriličeni u Stričićima, rodnom mjestu Petra Kočića, a grad će imati svoje zborište koje će se zvati “Kod Jablana”, gdje će biti upriličen kulturno-umjetnički program.

- Subota je dan za porodicu, kada će biti predstavljeni kultura i običaji sa područja Manjače. U sklopu zborišta biće organizovan gastro sadržaj sa platoa Manjače, druženje sa književnicima, radionica zmijanjskog veza, te modna revija sa etno-motivima u organizaciji Udruženja žena “Duga” - naglasila je Savić Banjac.

Dodaje da će za kraj ove manifestacije u nedjelju biti održana liturgija i svečana litija sve do zborišta, gdje će biti upriličena akademija  i dodijeljena “Kočićeva nagrada”.

TOBL

Iz Turističke organizacije grada kazali su za “Glas Srpske” da je bilo potrebno da se podigne kvalitet ove manifestacije, te da kulturni elementi preovladaju nad komercijalnim sadržajima.

- Unapređenje sadržaja pozicioniraće ovu manifestaciju na jedan drugačiji način koji priliči Banjaluci - rekli su iz TOBL-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana