Malta stanica za međumjesni saobraćaj

Danijela Stokanić
Malta stanica za međumjesni saobraćaj

Banjaluka - Izgradnja 20 autobuskih parking mjesta na Malti, gdje će biti preseljena stanica za međumjesni saobraćaj koja se trenutno nalazi kod "Medicinske elektronike", počinje idućih dana.

Kako su nam objasnili u Gradskoj upravi, riječ je o izgradnji privremenog parkinga za autobuse javnog prevoza putnika, a koja je povjerena preduzeću "Kozaraputevi".

- Ugovorena vrijednost radova je 296.000 maraka. Izvođač je dužan da radove završi u roku od 60 dana od dana kada uđe na gradilište - poručili su u Gradskoj upravi.

Direktor preduzeća "Kozaraputevi" Slobodanka Stevković istakla je da je sve spremno za početak radova, samo čekaju zeleno svjetlo Gradske uprave kako bi krenuli sa izgradnjom.

- Nastojaćemo da radove završimo što je prije moguće, odnosno u predviđenom roku - rekla je Stevković, dodajući da je ugovor potpisan u srijedu.

Riječ je o izmještanju autobuske stanice sa 200 polazaka autobusa iz centra grada na prostor između ulice Trive Amelice i Bulevara Srpske vojske. Izmještanje terminala neće prouzrokovati probleme putnicima.

U Odsjeku za saobraćaj su podsjetili da će se korisnici međumjesnog autobuskog prevoza moći ukrcavati na autobus i na stajalištu Pozorište, preko puta Fabrike duvana.

- Autobusi će sa Malte ići ulicom Kralja Petra Prvog Karađorđevića, zatim skretati desno kod Narodne skupštine Republike Srpske, te opet desno u ulicu Prvog krajiškog korpusa i dalje prema Rosuljama nastavljati dosadašnjom trasom - objasnili su u ovom odsjeku.

Naglašeno je da se za korišćenje stajališta vodilo računa o putnicima koji rade ili imaju obaveza u centru grada, tako da oni neće morati da pješače do Malte, čime će usluge u javnom prevozu biti podignute na viši nivo.

- Veliki broj polazaka, odnosno dolazaka autobusa na stanicu kod "Medicinske elektronike" otežava odvijanje saobraćaja u ulicama Jovana Dučića i Vuka Karadžića jer dok autobus skrene, stvori se velika gužva, pa je zato odlučeno da se nađe bolja lokacija za stanicu međumjesnog saobraćaja - ponovili su u Odsjeku.

Sa ovog terminala svakodnevno po više puta dnevno saobraćaju autobusi za Dragočaj, Gradinu, Ramiće, Potkozarje, Piskavicu, Veriće, Laktaše, Lamovitu, Omarsku, Slatinu, Srbac, Gradišku i drugi.

Prevoznici

Većina prevoznika je bila protiv odluke Gradske uprave o izmještanju autobuskog terminala na Maltu, iz više razloga.

Kako navode, bilo je raznih solucija, ali premještanje ovog terminala na Maltu bilo je najmanje bolno. Jedan od prijedloga prevoznika bio je da se razdvoji gradski od prigradskog saobraćaja, kao što je slučaj u drugim gradovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana