Maloljetnici često traže razloge za odlazak od kuće: Od problema bježe u brak

Jelena Stojišić
Maloljetnici često traže razloge za odlazak od kuće: Od problema bježe u brak

BANjALUKA - Trudnoća i loše porodične prilike poput alkoholizma ili nasilja najčešći su razlozi zbog kojih maloljetnici bukvalno bježe u brak.

Potvrdili su ovo za “Glas Srpske”iz Centra za socijalni rad Banjaluka i dodali da godišnje, u prosjeku, imaju jedan do dva slučaja u kojima je potrebno da dostave mišljenje o zaključenju maloljetničkog braka.

- Do sada u ovoj godini nije primljen nijedan zahtjev, dok je prošle godine Centar dao dva pozitivna odgovora za zaključenje maloljetničkog braka. Mišljenje se obrađuje sa socijalnog, psihološkog i drugog stručnog aspekta i dostavlja sudu, koji odluku najčešće zasniva na našem stručnom mišljenju - rekli su iz Centra za socijalni rad.

Ipak, ove brojke ne pokazuju stvarno stanje.

- Postoje slučajevi da maloljetna lica zasnuju vanbračnu zajednicu, o čemu Centar rijetko ima saznanja, jer ne postoje zvanične evidencije o broju takvih zajedica - kazali su iz Centra.

Dodali su da kada dođu do saznanja da je maloljetna osoba stupila u vanbračnu zajednicu sa punoljetnom osobom, preduzimaju radnje iz oblasti porodično-pravne zaštite.

- Izuzetno je važno provjeravati da li se radi o djetetu mlađem od 16 godina, jer je prema odredbama Krivičnog zakonika Republike Srpske propisano da se ovakva vanbračna zajednica smatra krivičnim djelom - istakli su iz Centra.

Iz Odjeljenja za opštu upravu rekli su za “Glas Srpske” da tokom ove godine na području grada nije sklopljen nijedan maloljetnički brak.

- Od 2019. godine sklopljen je samo jedan maloljetnički brak, i to na ruralnom području Banjaluke, u jednoj od mjesnih kancelarija, u kojem je mlada bila maloljetna, a mladoženja punoljetan. Podsjećamo da je maloljetstvo jedna da smetnji za zaključivanje braka - kazali su iz Odjeljenja.

Istakli su da u praksi maloljetnici koji žele da zaključe brak ili njihovi roditelji treba da se obrate sudu za dozvolu.

Psiholog Aleksandar Milić kaže za “Glas Srpske” da je mladalačka ljubav intenzivnija kada se zaljubljeni manje poznaju i manje vide različite osobine jedni kod drugih.

- Zasjenjeni takvom ljubavlju, oni ulaze u maloljetničke brakove. Zato je neophodna edukacija u školama putem radionica. Roditelji i nastavnici dovoljno ne uče djecu da bi oni uvidjeli šta takvi odnosi zapravo donose - zaključio je Milić.

Propisi

Iz Centra za socijalni rad rekli su da je Porodičnim zakonom propisano da brak može zaključiti i lice koje nije navršilo 18 godina života.

- Iz opravdanih razloga sud može u vanparničnom postupku dozvoliti zaključenje braka maloljetniku starijem od 16 godina, ako utvrdi da je to lice tjelesno i duševno sposobno za vršenje prava i dužnosti koje proizlaze iz braka - kazali su iz Centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana