Mali »turisti« uživali u ljepotama Banjaluke

Danijela Stokanić
Mali »turisti« uživali u ljepotama Banjaluke

Banjaluka - Mališani iz vrtića "Maslačak" uživali su juče na početku akcije turističkih organizacija grada i Republike Srpske "Mala Banjaluka", u svim ljepotama i čarima svoga grada.

Vidjeli su kako nastaje i kako se peče banjalučki ćevap, izradu zmijanjskog veza i tkanje, kako je nastao dajak, gdje se čuvaju knjige, kako nastaju predstava i lutke.  

Želja organizatora ovog projekta je da, prije svega, najmlađe upoznaju i uče što više o materijalnom i nematerijalnom nasljeđu sredine u kojoj žive. U čarolijama grada idućih dana uživaće i mališani iz ostalih banjalučkih vrtića, a sve u društvu  za ovu priliku posebnog turističkog vodiča u kostimu "zmaja".

Jedan od 20 "malih turista" Nađa Popović nije krila oduševljenje i sreću što je zajedno sa drugarima bila na izletu.

- Srećna sam jer sam upoznala neke stvari koje do sada nisam znala. Zanimljivo mi je bilo kakao one tete šiju garderobu i kako u roštiljnici peku ćevape  - istakla je Povićeva, koja nije skidala osmijeh sa lica.

Njen drugar Veljko Lukić pohvalio se da zna za šta služe velike zgrade u centru grada, odnosno Gradska uprava i Hram Hrista Spasitelja...

- Tamo su se vjenčali moji mama i tata - rekao je stidljivim glasom.

Psiholog i vaspitač u vrtiću "Maslačak" Lara Pejić istakla je da su mališani bili mnogo uzbuđeni, a isto tako i spremni da otkriju mnoge ljepote kojim obiluje grad.

- Smisao šetnje je da mališani razviju ljubav prema gradu i da nauče šta je to turizam i šta znači biti turista - rekla je Pejićeva.

Dodala je da su svi mališani dobili pasoš, na koji su, nakon obilaska određene destinacije, dobili su pečat.

Vodič ove, kao i ostalih grupa malih "turista", Zoran Sanković koji je bio obučen u kostim zmaja zbog toga što je to asocijacija na legendu o nastanku imena grada.

- Tražili smo najjednostavniji način kako bi djeca predškolskog uzrasta mogla da dožive svoj grad. Izabrali smo priču, gdje su Banjaluka i dajak čamac nastali po imenu novorođenčeta diva, koji se zvao Banjalukan, a kojega je dajak čamac za vrijeme potopa spasio - objasnio je službenik TOBL-a Sanković.

Dodao je ovo samo početak, te da će ovu ideju proširiti i na osnovne škole.

Pasoš

Svaka predškolska ustanova, odnosno vaspitači u dogovoru sa djecom, će prije samog izleta u grad definisati pet destinacija koje žele da posjete. Zato su u takozvanom "pasošu" sadržani podaci o djetetu, naziv obdaništa i lokacije koje su obišli tokom izleta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana